Cine-concerte de excepţie la TIFF 2020: “Faust” şi “Malombra”

by admin

Filmele clasice primesc un suflu nou la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF – (29 mai – 7 iunie) în spectacole unice – experimente cu muzică şi film, fuziuni între clasic şi electro, jazz, pop sau rock. Biletele la primele evenimente speciale anunţate, precum şi abonamentele pentru ediţia a 19-a pot fi achiziţionate deja pe tiff.eventbook.ro.

Unul dintre cei mai buni artişti din lume care acompaniază live filmele mute vine la TIFF duminică, 31 mai, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. Maestru incontestabil al improvizaţiei, Jean-Francois Zygel va acompania live Faust (1926), capodopera lui F. W. Murnau. Un nume singular în universul muzical, Zygel este pianist şi compozitor, a iniţiat în 2002 cursurile de improvizaţie la pian la Conservatorul din Paris şi, cu mult umor şi pasiune, a popularizat muzica simfonică în emisiuni radio şi TV de succes din Franţa. Zygel a colaborat cu nume precum Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Bobby McFerrin, Antoine Herve, Sly Johnson. Cel mai recent album al său, L’Alchimiste, a fost lansat de Sony.

“La TIFF, voi acompania pentru a 12-a oară incredibilul film realizat de genialul Murnau. Umbre şi lumini, lacrimi şi străfulgerări, o terifiantă luptă între bine şi rău, haos şi revelaţii, inocenţă şi pierzanie. Forţa de expresie şi intensitatea imaginilor vă vor cuceri, sunt convins, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când am acompaniat acest film”, transmite Zygel. Pe 1 iunie, celebrul artist va susţine şi un masterclass la TIFF – detaliile vor fi anunţate în curând. Cine-concertul este organizat în parteneriat cu Institutul Francez.

TIFF 2020 va fi, totodată, gazda unei premiere absolute în România: două compozitoare, dirijoare şi interprete au acceptat provocarea de a compune coloane sonore pentru un film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone. Julie Roue (Franţa) şi Simona Strungaru (România) îşi vor dezvălui pentru prima dată versiunile live la TIFF 2020, în două zile diferite, la Cercul Militar din Cluj-Napoca. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Festival La Rochelle Cinema din Franţa, renumit pentru cine-concertele sale, unde va avea o a doua reprezentaţie.


Îmbibată de emoţie şi tensiune, Malombra este o silent diva melodrama tipică epocii şi unul dintre filmele de început semnate de prolificul cineast italian Carmine Gallone. În atmosfera gotică a unui castel, Marina di Malombra – interpretată de o celebritate a vremii, Lyda Borelli – descoperă scrisoarea unei femei aparent ucise de unchiul ei. Tânăra începe să se identifice cu ea şi caută să se răzbune.

Filmul va beneficia de un soundrack tehno pop experimental, în premieră absolută, pe 30 mai, de la ora 19,00, la Cercul Militar din Cluj, când Julie Roue îl va acompania live alături de percuţionistul Stan Delannoy. Julie Roue cântă la pian, chitară şi multe alte instrumente şi transformă în muzică tot ce-i cade în mână: scoici, sticle şi cutii de metal. Muzica sa e o fuziune între clasic, jazz, electro, world music şi experimental, cu o puternică influenţă pop. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, iar anul trecut şi-a lansat primul album electro pop, About Luke.

Apreciată pentru experimentele sale pe clasic, jazz şi electro, Simona Strungaru îşi va interpretata propria versiune, în premieră absolută, pe 4 iunie, de la ora 19,00, tot la Cercul Militar, alături de alte două nume mari ale scenei româneşti: Sebastian Burneci (trompetă) şi Adi Tetrade (percuţii). Simona revine la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan. Pianistă, dirijoare şi compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra şi Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics şi live street art, coloane sonore pentru animaţii şi musicaluri. A colaborat cu trupe (Urma, Cobzality), artişti (trompetistul american Alex Sipiagin) şi orchestre de renume, iar anul trecut a lansat proiectul Firestarter by DIOSA (un alter-ego al artistei, inspirat de filme horror), orchestrând piesele The Prodigy pe scena festivalului Awake.

Biletele pentru cele trei cine-concerte pot fi cumpărate pe tiff.eventbook.ro.

Au fost puse în vânzare abonamentele TIFF! Posesorii celor trei tipuri de carduri TIFF – X-Card, SuperCard şi Iron Card – au 48 de ore la dispoziţie pentru a-şi procura în avans bilete la orice film sau eveniment special din program. Totodată, cardurile oferă acces la un număr de proiecţii şi evenimente speciale. Abonamentele pot fi achiziţionate pe Eventbook.ro şi, în curând, pe aplicaţia oficială TIFF 2020.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza