Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu consideră că sistemul medical mai are pași de urmat ca legea malpraxisului să fie eficientă. Cadariu:” Legea va acționa corect doar dacă sistemul medical va deveni funcțional.”

by Christian Suciu

Fostul Ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu consideră că noua lege a malpraxis-ului este necesară pentru sistemul medical românesc însă pentru ca aceasta să fie eficientă este nevoie ca sistemul în sine să funcționeze la un alt nivel.

” Înainte de adoptarea unei noi legi a malpraxisului, avem nevoie de un sistem medical funcțional: să acceptăm realitatea din teren, ce resursă umană avem raportată la nevoile și necesitățile populației, cine, unde și cu ce resurse poate să lucreze, pentru că atunci când banii din contractul cu Casa de Asigurări acoperă doar salariile și încă foarte puțin, iar familiile pacienților vin de acasă cu materiale sanitare, nu știu cum poate acționa corect o Lege a malpraxisului.” a transmis deputatul PSD, Patriciu Achimaș Cadariu.

Deși acesta nu consideră această lege drept o soluție completă, în opinia principalul câștig pentru medicina românească este faptul a reglementat o serie de chestiuni clare.

” Domnul profesor Coriu și un grup de la Colegiul Medicilor au organizat numeroase dezbateri, au identificat problemele, o lege a malpraxisului e necesară, există în orice stat european. Până când aceste lucruri nu vor fi reglementate, nu o să fie fericiți nici pacienții, nici medicii, nici sistemul în sine, asiguratorii și terții. Nu o să fie poate fericiți nici după ce va exista această lege, dar măcar vor exista niște chestiuni clare, reglementate.” a mai transmis chrirgul de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

În viziunea sa, absența respectivei legi a contribuit și la ezitarea care s-a creat în rândul tinerilor rezidenți la alegerea specialității.

” Specialități importante, cum este chirurgia, au rămas neocupate. Atunci când 50 la sută din locurile din Cluj, Iași și București nu se ocupă este o foarte mare problemă”, a apreciat deputatul. Există numeroase situații în care medicii riscă să fie linșați mediatic și dați în judecată de pacienți sau aparținători în urma unor complicații care nu li se pot imputa personal și care țin de carențele sistemului. ” a mai adăugat Profesorul Achimaș-Cadariu.

Conform acestuia, o soluție redutabilă prin care echipa medicală ar avea acces la istoricul medical al pacienților ar fi dosarul medical electronic, ce ar reduce semnificativ riscurile ca o intervenție minoră la prima vederde să prezinte ulterior complicații grave pentru pacient.

”Dar dacă tu, ca pacient, habar nu ai de trei sferturi dintre lucrurile din istoricul tău medical și medicul nu are cum să le verifice, acel medic va practica medicina defensivă, adică va prefera poate să amâne sau să paseze cazul pentru că își dă seama că poate intra într-o mare belea, aceasta dacă are conștiință. Alții, poate, preferă riscul, plicul.” a mai afirmat medicul clujean.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza