Cheile Tureniului, un obiectiv turistic grozav la doi pași de Cluj Napoca

by Oana Spiru

Cheile Turenilor reprezintă o rezervație naturală și adăpostesc o mulțime de specii rare și protejate. Cheile reprezintă punctul nordic al Munților Trascău.

Cheile Turenilor au o vegetaţie bogată cu specii de plante rare dintre care amintim garofiţa albă de stâncă, bănica, bărbuşoara şi vulturica de stâncă. Aici au fost identificate numeroase specii de de fluturi și de batracieni. Dintre speciile de fluturi protejaţi la nivel european, amintim fluturele vărgat, albiliţa mică, fluturele maturna şi fluturele Zerinthya polyxena.

Lungimea cheilor este de 1850m și acum sunt accesibile turiștilor datorită amenajării de tip via ferrata făcută în anul 2018 de către Serviciul Salvamont Cluj. Astfel, pe versantul stâng al apei este amenajat un traseu echipat cu cabluri, lanțuri și scoabe care permite parcurgerea în întregime a cheilor. Pentru acest lucru este necesar echipament specific, adică ham, cască și kit de via ferrata. Traseul se desfășoară pe firul apei iar întoarcera se poate face pe versantul stâng.

Dacă dorești să parcurgi traseul versanților, acesta este unul ușor și nu prezintă dificultăți tehnice. Spre deosebire de alte chei care prezintă creste semețe, aceste chei sunt săpate practic pe adâncime, astfel că le poți parcurge pe deasupra, pe versanți ca și când ai merge pe un platou!

Conform clubapuseni.ro, cheile sunt spectaculoase datorită traseului sinuos al râului care le-a format. Pe traseu vom vedea o mulțime de peșteri, grote, portaluri, ferestre, țancuri rezultate în urma fenomenului de coroziune a rocii, fenomen desfășurat pe milioane de ani.

Pe versantul stâng se află câțiva pereți echipați pentru trasee de cățărare.

La intrarea în chei din Tureni se pot vedea urmele unei cariere vechi, care a săpat din versantul stâng.

Pe versantul stâng veți găsi un traseu tematic cu o mulțime de informații despre zonă.

Trasee turistice în Cheile Turenilor

Pe teritoriul Cheilor Turenilor găsim mai multe trasee turistice marcate:

-Circuitul Cheilor Turenilor, recent marcat cu punct albastru, permite parcurgerea ambilor versanți ai cheilor. Durata: 3-4 ore, cu o diferență de nivel de 260m, de dificultate ușoară- medie.

-Cheile Turenilor- Cheile Turzii. Traseul este marcat cu triunghi albastru și are o lungime de peste 9 km. Traseul trece pe la Izvorul Romanilor, pe sub autostradă.

-Cheile Turenilor pe firul apei, pe traseul de via ferrata. Traseu marcat cu punct albastru.

Dificultate: medie. Traseul necesită echipament de via ferrata: ham, cască, kit de via ferrata. Durata: 3 ore. Întoarcerea pe versantul stâng.

foto: Facebook – Claudiu Salanță

Te-ar putea interesa si

Comenteaza