Ceața densă din ultimele zile, motiv de îngrijorare. Ce glume fac internauții

by Cristina Mihaila

Pentru aproape o săptămână o ceață densă a pus stăpânire pe orașul Cluj Napoca, a cazuat probleme și în trafic, iar specialiștii monitorizează acest fenomen care din păcate nu poate fi stopat. Orașul este poziționat mult mai jos decât împrejurimile, astfel că se formează așa numita inversie termică. Ceata a ajuns așadar să fie gluma internauților și subiect pentru meme-uri.

De zile bune clujenii sunt afundați într o ceață cum rar au zărit în ultimii ani. Deși spectaculoasă , multe accidente și tamponări au avut loc aproape zilnic. Pâcla de nori nu a dispărut nici pe timpul zilei, fenomen mai puțin obișnuit.

Pozitia joasă a orașului și faptul că râul Someș traversează urbea produc așa numita inversie termică. Specialiștii spun că fenomenul se manifesta îndeosebi în anotimpurile de tranziție precum primăvară sau toamna.
”Practic aerul rece nu mai poate fi scos din aceste zone și ajungând la temperatura punctului de rouă , se formează ceața sau norii joși. Acest fenomen cu aerul mai cald sus față de aerul din vale mai rece se numește inversiune termică. Aceste inversiuni termice au pe de o parte efectul acesta de ceață, de plafon de nori, dar duce și la o startificare a aerului diferită”, a explicat Narcis Maier, șef serviciu prognoza a vremii la Centrul meteorologic Regional Transilvania Nord

Una peste alta, pe lângă disconfortul vizual, clujenii se resimt îndată ce îsi părăsesc locuințele și spun că respiră mai greu, iar aerul poluat îndeosebi în centrul orașului acolo unde există și aglomerări în trafic, devine irespirabil.
”Am simțit o stare de somnolență și o stare de frig încontinuu, abia respir în ultimele zile din cauza ceții”, spune un tănăr. .

Și cum nici în următoarele zile nu există șanse să se risipească ceața, clujenii fac haz de necaz pe internet.


Astăzi m-am trezit așa de dimineață doar să vă spun că ceea ce vedeți la Cluj nu e ceață. Clujul este un oraș atât de smart încât e in Cloud, a postat un clujean.

Din fericire, tocmai pentru că orașul este predispus pentru aceste fenomene , aeroportul international a investit in sisteme performante astfel că avioanele pot să aterizeze in siguranță aici.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza