Ce ne rezervă 2021 din punct de vedere al economiei? Iosif Pop: “Creditul cred că este riscant”

by Cezar Leizeriuc

După un an provocator pe toate planurile, urmează o ușoară relaxare a economiei în 2021, dar nu fără anumite riscuri. Analistul economic Iosif Pop spune că totul depinde de modul în care guvernanții vor sprijini mediul de afaceri, în timp ce pentru buzunarele noastre ar putea fi un bun moment pentru investiții. Cel puțin în domeniul imobiliar, la Cluj-Napoca pandemia a forțat o stagnare a prețurilor pe măsură ce a scăzut cererea.

”Acum este o perioadă complicată să dai sugestii. Sunt multe evenimente în desfășurare, iar rezultatul lor nici măcar nu-l putem bănui, pentru că nu depinde de noi. Pandemia încă lovește puternic. Ar putea fi o oportunitate această așteptare a lichidităților. În martie-aprilie așteptăm să vedem un demers al pieței imobiliare. Dacă oamenii nu vor avea slujbe și bani, s-ar putea să avem o inundație de oferte imobliare pe piața României și nu numai”.

Din punctul său de vedere, creditele bancare și împrumuturile reprezintă un risc în perioada imediat următoare, dar ar putea fi un moment oportun pentru investirea lichidităților. Orientarea românilor către locuințe cu terase, case la țară sau terenuri în zonele extravilane s-ar putea menține și în 2021.

“Este o perioadă de risc, suficient în care trebuie să existe prudență. Dar dacă facem investiția din banii lichizi pe care îi avem stocați, riscul nu este mare. Pe credit cred că este riscant, mai ales dacă ponderea creditului total de investiție este mare și slujba este nesigură. Aici depinde de la fiecare la fiecare. Nu spun că nu trebuie să se mai împrumute nimeni, judecățile trebuie făcute în context și cu prudența necesară. Avantajul pe care îl au cei împrumutați este că dobânda de referință a fost în scădere.

Din punctul meu de vedere, tendința oamenilor este să aleagă o casă la țară. Cam toți vor să aibă o grădină, o curte, posibilitatea să-și cultive o legumă ecologică. Dacă ne uităm la statistici, foarte multă lume a investit în acea zonă. Ori a construit, ori a renovat, ori a cumpărat. Este limpede că lumea s-a refugiat. A avut și indemnul venit de la slujbă. În care li s-a spus oamenilor să lucreze de acasă. În contextul acesta, alegerea a fost cât se poate de tentantă”, a explicat Iosif Pop.

De altfel agențiile imobiliare confirmă tendința clujenilor de a căuta locuințe mai spațioase, după ce au fost nevoiți să stea în case luni de zile. Cererea pentru apartamente cu terasă, grădină sau duplexuri a crescut cu până la 30-40%.

“Anul 2020 a fost caracterizat de următoarele aspecte în privința achizițiilor: majoritatea clienților pe care i-am avut au cumpărat locuințe proprii, în proporție cam de 70-80%, iar restul au investit în spații comerciale și în proiecte în curs de dezvoltare. Atenția clienților s-a îndreptat în proporție de 30-40% spre apartamente cu terasă, grădină și spre zona de case/duplexuri.

De exemplu, un apartament de 2 camere cu terasă a costat anul trecut în jur de 100.000 – 120.000 de euro, depinzând de gradul de finisare, zona amplasării și așa mai departe. Prețul unui duplex de 120 metri pătrați utili, cu o grădină de 250 de metri pătrați, a pornit de la 170.000 – 180.000 de euro. Bineînțeles, a depins foarte mult de zona în care a fost amplasat, utilitățile de care dispunea, plus finisajele”, a explicat agentul imobiliar Claudiu Năstasache.

În ceea ce privește anul curent, agenții imobiliari spun că revenirea fizică a studenților, dar și a angajaților la birouri, ar putea să crească numărul tranzacțiilor: “Consider că nivelul de achiziții de locuințe va depinde în mare măsură pentru anul 2021 de maniera în care se vor ridica restricțiile impuse de pandemie. Sunt de părere că în momentul în care se vor anunta reînceperea școlilor/facultăților și revenirea la munca în birouri, numărul tranzacțiilor poate egala sau chiar depăși nivelul anterior pandemiei. Investitorii vor dori să își deblocheze banii, familiile cu copii probabil că vor căuta case sau spații mai generoase”, crede Claudiu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza