Ce ne-am face fără ”O masă caldă” pe zi? Fundația care de 7 ani gătește pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca

by Cristina Mihaila

Cu un buget maxim de 3 lei/portie, peste 260 de oameni săraci din oraș, copii și adulți, primesc o masă caldă la prânz. Zi de zi, voluntarii de la ”o Masă caldă” gătesc pentru ei. Da, e adevărat, mulți clujeni nu fac față traiului de zi cu zi, cu alte cuvinte trăiesc la limita supraviețuirii. Dar nu despre acest lucru este vorba acum, ci despre cei care se trezesc dimineața și pornesc către cantina asociației ”O masă caldă” cu grijile unui bucătar sau, dacă vreți, cu a unei doamne care gătește pentru membrii familiei sale. Oare vom termina la timp, ce le-ar plăcea celor 70 de copii să mănânce, ce să facem astfel încât sărbătorile să fie speciale? Pentru ca lucrurile să meargă strună, juridic, organizatoric, financiar, câțiva oameni, mai puțini decât degetele de la o mână, veghează zi de zi, indiferent de prioritățile pe care le au, de parcă sunt dependenți de oamenii nevoiași din oraș, la fel cum aceștia din urmă au nevoie de o masă caldă pe zi.

Șapte ani de grijă pentru cei sărmani 

În anul 2013, Cosmina Paul, cadru didactic asociat la Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării, a văzut, în jurul orei 18.00, în Piața Muzeului, o procesiune a călugărilor franciscani de împărțire a pâinii, s-a apropiat de unul dintre ei și l-a întrebat sfioasă și cu cele mai bune intenții pe unul dintre călugări ”Cum putem să ajutăm și noi pe acești oameni, de ce au nevoie?”, ”De o masă caldă!” a venit răspunsul imediat.  

Om de acțiune, a discutat cu Remus Florea si George Jiglău, prieteni si colegi de la facultate, și au acționat. Au adunat 100 de lei, au anunțat prietenii, au cerut voie să folosească Cantina Primăriei, joia, timp de două ore și s-au apucat de gătit. Ceea ce părea destul de ușor, s-a dovedit a fi o cursă fără oprire…în scurt timp au început să gătească și la Centrul Social de Urgenta, pentru oamenii care se aflau acolo. Au preparat masa pentru cei care aveau nevoie și în alte locuri. În prezent, asociația deține o bucătărie proprie, fondurile sunt asigurate pe următoarele șase luni, iar voluntarii gătesc peste 260 de porții pentru copiii de la trei centre sociale și pentru adulții de la alte două, plus între 50 și 80 de porții pentru oamenii din piața Muzeului, care așteaptă acest ajutor zilnic, la ora 15.00.

De-a lungul timpului a apărut frecvent întrebarea: de ce nu face Primăria, celelalte autorități, ceva pentru ei? Răspunsul este relativ simplu… Aceste centre funcționează după niște legi, care prevad foarte multe reguli și responsabiliți, dar nu permit alocarea unui buget pentru mâncare, plecând de la presupunerea că ei ar avea bani suficienți. Printre beneficiari se află persoane care au sau nu o adresă, o casă cu alte cuvinte, familii cu mulți copii, oameni care nu reușesc să iasă din sfera adicțiilor, bătrâni singuri pe lume.

Pe noi, cei de la ”O masă caldă”, nu ne interesează poveștile lor, nu le condiționăm masa caldă zilnică de nimic. Și dacă cineva e sub influenta alcoolului, dacă de-abia stă în picioare, îi dăm mâncare pentru că așa cum este, poate fi un suflet chinuit și o porție de mâncare caldă poate îi încălzește un pic și sufletul, nu numai stomacul. Oricum va bea, fie că primește, fie că nu primește de mâncare. Faptul că noi dăm o porție de mâncare celor care suferă de adicții nu înseamnă că le încurajăm adicția, le luminăm și încălzim trupurile și, sperăm noi, și sufletele.”- Raimonda Boian, coordonator ”O masă caldă”

Declarația de mai sus ne trimite cu gândul la cel puțin două ipoteze lansate de două minți luminate ale poporului român, de care (poate) este timpul să ne reamintim puțin. (n. r. redare aproximativă) Petre Țutea (în volumul ” Între Dumnezeu și neamul meu”) spunea că morala laică ne îndeamnă încontinuu la perfecțiune, dar nu va fi atinsă niciodată pentru că aceasta se află doar la Dumnezeu. Nicolae Steinhardt, în ”Jurnalul Fericirii„, povestește foarte frumos cum a scăpat el de povara de a judeca pe cineva. În timpul unei vizite la o mănăstire ortodoxă, l-a întrebat pe unul dintre călugări de ce îi dă de pomană unui bețiv, nu vede că banii vor fi irosiți în scurt timp? Răspunsul călugărului l-a marcat pe marele gânditor: ”Nu e treba mea să judec alți oameni, Dumnezeu este cel care judecă!”

Povestea ”O masă caldă” continuă

După aproximativ un an de la înființare, s-a alăturat echipei Raimonda Boian.

Eu colaboram cu FRCCF atunci și l-am întrebat pe George dacă este dispus să preia 40 de porții de mâncare pentru copiii de acolo, iar eu să devin voluntar. A fost de acord si, intrucat in acea perioada se punea problema să se mute activitatea de gatit la cafeteria FSPAC care tocmai se deschisese, am preluat coordonarea activitatii de la cantina primariei, impartindu-ne, astfel sarcinile. El gătea la cafeterie pentru copii, iar eu pentru cei din piață în jur de 50 de porții.”- Raimonda Boian

În scurt timp, Raimonda Boian a realizat că asociația trebuie să aibă un statut juridic. Lumea începuse să afle despre ei, primeau tot mai multe fonduri, se impunea o urmărire exactă a banilor. Își aduce aminte că era în timpul liber, juca baschet cu un grup de prieteni în Parcul Central și o doamnă i-a întins 100 de lei prin gard. Pentru cei nevoiași, i-a spus!

N-am să uit niciodată acel gest. M-a luat pe nepregătite, nu știam ce să fac. Apoi, puțin mai târziu, o doamnă, Nina, mă căuta lunar să-mi dea bani, degeaba îi spuneam să-i pună în cont, deja aveam cont, ea se simțea bine să mi-i dea mie. Trebuie să vă mai spun că atunci când ne-am mutat în sediul propriu, într-un spațiu primit de la Primărie, un domn a venit la noi la ușă, era în scaun cu rotile, iar Edina, care era coordonator atunci, i-a spus că nu e inca gata masa, să vină mai târziu. El venise de fapt să ne aduca bani! Acum vine regulat și ne aduce bani sau dulciuri și cozonaci pentru copii de sărbători.”-Raimonda Boian

Ne povestește în continuare că foarte multe donații vin din partea persoanelor fizice, sume mici, dar adunate devin semnificative. O dată cu banii oamenii trimit și mesaje emoționante. La început a răspuns tuturor, apoi doar le-a citit, erau foarte multe! Donația este o cheltuială deductibilă, până la 20 la sută din impozitul pe profit pentru companii sau 3,5 la sută pentru persoanele fizice.

 ”În prima zi din lună apar, 10, 15 lei, plăți curente, care sunt trase automat din conturi. Nu e mult, dar e ceva deosebit, și pentru ei și pentru noi. Aceste donații ne ajută să mergem mai departe, moral. Avem și donatori cu sume importante, companii. Ne sună, ne spun că le-a mers bine și că doresc să împartă banii câștigați cu noi. De exemplu, am amenajat bucataria cu ajutorul unei campanii realizate de Fairy România. Nu pot să nu amintesc de Bonurile masă UP, care sunt alături de noi de Crăciun și de Paște sau de compania Yardy, care a cumpărat toate zilele de joi din acest an, din ianuarie, până în noiembrie. Plătesc cumpărăturile și trimit echipe de voluntari. Si de prietenii de la Solaris Imobiliare, care sunt alaturi de noi cu o suma semnificativa, lunar. Si multi, multi alti, carora le multumim!”

Asociația ”O masă caldă” are în prezent echipe de voluntari în Satu-Mare, Adjud, Zalău, București, iar la Bistrița și Constanța au funcționat până de curând. În funcție de cerințe, se gătește o dată pe săptămână, până la 100 de porții.

La Satu Mare, Simona Gavrila deschide filiala O Masa Calda Satu Mare, a amenajat o cantina intr-un spatiu primit de la o biserică si, din 28 februarie 2020, isi extinde activitatea la mai multe zile de gatit pe saptamana.”

La Cluj, în 2018, mai precis la 1 noimebrie, ”O masă caldă” a început să gătească în fiecare zi, nu doar o dată pe săptămână. Într-un spațiu aparținând Primăriei, a fost amenajată o bucătărie, cu spații de depozitare, utilități, plite profesionale și zone speciale pentru gătit.

M-am bucurat că nu mai găteam în patru locuri diferite, dar m-am panicat când am realizat că cineva trebuia să-și asume responsabilitatea ca porțiile de mâncare să ajungă zilnic la beneficiari. Eu mi-aș fi dorit să mă retrag ușor-usor, să mă ocup de promovare, strângere de fonduri, de contabilitatea primară. N-a fost să fie, lucrurile s-au complicat, am intrat într-o zonă care nu era chiar așa de ușor de administrat. Nu-i ușor să găsești pe cineva, patru ore pe zi, în mijlocul zilei. În primele șase luni, ne-a ajutat Edina Fodor (n.r. artistă clujeană), dar și ea avea job-ul ei, familie, concerte. Apoi a venit Ionuț Munteanu, pe care îl cunoșteam, făcea parte din echipa KFC care gătea, împreună cu colegii, la centrul de găzduire temporară. El coordonează echipele de voluntari zilnic. Este bucătar, un om de încredere, găsește soluții rapid în situații de criză, suntem foarte încântați că vine la ”O masă caldă”-Raimonda Boian

Informația conform căreia este nevoie zilnic de voluntari s-a propagat, atât de către cei care veniseră deja, dar și cu ajutorul rețelelor de socializare. Acum situația pare să fie stabilă, nu mai sunt probleme mari, nici cu banii, nici cu voluntarii. Recent, o firmă de IT le-a realizat, la un workshop, un calendar al voluntarilor, iar lucrurile au devenit mai ușor de gestionat.

În luna martie, de exmplu, nu avem voluntari în 30 și 31. Ce facem? Ne chemăm prietenii, eu, Ionuț, George. Trebuie să mai spun de ajutorul continuu și necondiționat pe care ni-l da doamna Amalia. A venit la noul sediu, ne-a spus că ne poate ajuta la curățenie și de atunci nu a mai plecat. La început a venit zilnic, acum vine o dată pe săptămână, pentru curățenia generală. Ne este de mare ajutor!” -Raimonda Boian

Porția de mâncare oferită zilnic trebuie să conțină tot ceea ce are nevoie organismul, în general: carbohidrați, proteine, minerale și vitamine. Pe lângă muncă sau efortul depus și gândurile celor implicați în acest proiect se îndreptă zilnic către sărmanii orașului. Filosofia după care se ghidează? Și ei merită o masă bună pe zi! Raimonda își aduce aminte cu emoție că, la un moment dat, a auzit pe cineva spunând că:  ”nici cel mai mare domn nu și-ar lua de la gură mâncarea asta, pe care o faceți voi!”.

Cei 70 de copii care primesc o masă caldă în fiecare zi frecventează centrele Every Child de la FRCCF, Familia Regăsită și Acoperământul Maicii Domnului, iar cei aproape 200 de adulți, Centrul Social de Urgenta si Centrul de Găzduire Temporară.

Cristina Pintilie Șendrea

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Daniela Cristina Svitacovski 14/03/2020 - 21:51

Un articol foarte bine scris, e ca și cum a -și fi fost acolo prezenta, mulțumesc Cristina Pintilie. Felicitări tuturor celor implicați, bravo Raimonda Boian!

Raspunde
Ramona Popovici 18/02/2021 - 15:12

Doresc să ofer un cuptor electric, de dimensiuni acceptate. Este nedesfacut, are referințe bune.

Raspunde

Comenteaza