Catedrala Mitropolitană din Cluj va fi luminată timp de două ore în albastru, culoarea conștientizării cancerului de col uterin

by Cristina Mihaila

România va da startul luptei pentru eradicarea cancerului de col uterin la Cluj – Napoca, prin iluminarea Catedralei Mitropolitane ”Adormirea Maicii Domnului”, din Piața Avram Iancu. Țara noastră se alătură astfel inițiativei Oranizației Mondiale a Sănătății, care lansează astăzi strategia globală de eradicare a cancerului de col uterin.

La Cluj-Napoca, evenimentul va fi marcat prin iluminarea în albastru a Catedrealei Mitropolitane ”Adormirea Maicii Domnului” timp de 2 ore, între orele 19.00 și 21.00. Momentul este susținut de Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, unul dintre cele mai importante centre de îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer, de prevenţie şi cercetare în domeniul cancerului, dar și educație privind cancerul din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și compania Transavia.

”Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” este coordonatorul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin și am lansat acest program, în urmă cu 8 ani, pentru că suntem preocupați de sănătatea femeii din România, ne dedicăm zilnic toată activitatea și eforturile  pentru că femeile din România merită să fie stimate și îngrijite. Ne-am alăturat acțiunilor Organizației Mondiale a Sănătății și am ales  Catedrala Mitropolitană ”Adormirea Maicii Domnului” pentru a participa la evenimentul de marți pentru că suntem într-o strânsă colaborare cu așezămintele Bisericii în vederea sprijinului pe care aceasta îl acordă pacienților cu probleme oncologice, în special prin programele de îngrijire paliative”, declară Patriciu Achimaș – Cadariu, director medical al Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Organizația Mondială a Sănătății își propune, prin programul lansat, ca până în anul 2030 în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative.

Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză  vor fi iluminate clădiri simbol din  24 de țări din întreaga lume, precum: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary – Canada), Podul Bosfor (Istanbul – Turcia), Castelul Bled (Ljubljana – Slovenia), Miami Tower (Florida – USA).

În România, cancerul de col uterin este a 3-a cea mai prezentă formă de cancer la femei, după cancerul mamar și cancerul rectal. În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza