Cartea lui Miklós Bánffy se lansează chiar la castelul său din Bonțida

by admin

Duminică, 22 septembrie Castelul Castelului Bánffy din Bonțida va găzdui Zilele Porților Deschise, cu programe pentru copii și vizite ghidate. Astfel, iubitorii castelului vor putea sărbători, alături de familia Bánffy, lansarea în limba română a Trilogiei transilvane scrise de Miklós Bánffy, ultimul proprietar al castelului.

Fundația Transilvania Trust a anunțat organizarea noii ediții a zilelor porților deschise, dedicată lui Miklós Bánffy, cel care a fost ultimul stăpân al castelului. Este locul în care el aici a terminat romanul (în 1940), și în care s-a inspirat.

Duminică, 22 septembrie, la ora 17, va avea loc prezentarea traducerii române, la care participă traducătorul Marius Tabacu, Lucian Nastasă-Kovács, autorul studiului introductiv și managerul Muzeului de Artă din Cluj; Kósa András László, îngrijitorul ediției în limba română, directorul Institutului Maghiar din București; Krizbai Béla, vicepreședintele Institutului Cultural Român; Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj și membri familiei Bánffy. Romanul evocă atât mediul aristocratic, cât și istoria Transilvaniei de la începutul secolului XX. Cartea va putea fi achiziționată în cafeneaua din incinta castelului.

Cei mici pot viziona, în fosta capelă, spectacolele Teatrului de păpuși ”Puck”. La ora 12, începe „Călătoria în lumea poveștilor”, în limba română, iar de la ora 13, spectacolul „Sărmanul Djoni și Arnica”, în limba maghiară.

La ora 14, sunt așteptați în atelierul de muzică clasică a Asociației InstruMentor unde vor putea încerca diferite instrumente cu arcuș (vioara, viola, violoncel), instrumente de suflat de lemn și alamă, dar și câteva variante ale chitarei clasice.

Vor avea loc și vizite ghidate pentru adulți în limba română (de la ora 15) și maghiară (de la ora 16). Programul se va încheia cu o recepție.

Publicată de mai multe ori în limba maghiară și tradusă în mai multe limbi, „Trilogia transilvană” a devenit parte a literaturii universale.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza