Carte medievală de bucate, lansată la Cluj-Napoca

by admin

O carte de bucate medievală, publicată pentru prima oară la sfârșitul secolului al XVII-lea, va vedea din nou lumina tiparului. Scrisă în limba maghiară medievală, „Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” a fost tradusă în premieră de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv.   

Pe lângă traducerea în limba română, cartea marchează mai multe premiere care merită a fi menționate: ea conține cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Nu în ultimul rând, pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale „Cărticelei meseriei de bucătar”, devenind astfel prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare.

Lansarea cărții va avea loc luni, 20 mai 2019, de la ora 19, la magazinul de prezentare al Moldovan- Carmangeria Sânnicoară din cartierul Bună Ziua. Vor fi prezenți istoricul József Lukács, traducătorul volumului și Cosmin Dragomir, unul dintre inițiatorii proiectului, alături de invitații lor. La final va avea loc o degustare de preparate istorice by chefs Ciprian Corneliu Tătaru și Tudor Marcu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza