Cafeaua – una dintre cele mai populare băuturi din lume. Cum să ne bucurăm de ea

by Bianca Baraboi

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar unul dintre motive este faptul că vine într-o varietate de gusturi și arome. Totuși, există un sortiment pe care specialiștii nu îl recomandă: boabele prăjite cu mai mult de câteva luni în urmă, conțin prea mult zahăr ars, care poate deveni dăunător.

Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent dacă este savurată dimineața pentru a furniza energie, sau după amiaza, la ocazii de socializare. Pentru cei mai mulți dintre noi, o ceașcă fierbinte de cafea este o plăcere reconfortantă și aromată. Mai mult decât atât, studiile recente asociază cafeaua cu multe beneficii pentru sănătate, printre care se numără și un risc scăzut de moarte timpurie, de depresie, sau chiar de cancer.

Pe de altă parte, consumul exagerat de cafea poate avea efecte nedorite și chiar urmări periculoase, de aceea specialiștii recomandă limitarea consumului la maxim 6 cești zilnic, și asta, deoarece cafeina reprezintă un stimulent care afectează sistemul nervos central și poate provoca diferite reacții adverse. La unele persoane poate irita mucoasa gastrică, poate crește anxietatea, insomnia și irascibilitatea.

Dar pentru a ne bucura pe deplin de acestei băuturi, data de prăjire este unul dintre cele mai importante elemente. Dacă utilizați boabe care au fost prăjite de mult timp este ca și cum ați utiliza o cafea moartă, lipsită de orice aromă. Cafeaua rămâne optimă pentru consum timp de 30 de zile de la prăjire, în pachet de ambalare închis. Nu există riscuri majore pentru sănătate dacă o consumați mai târziu, dar potențialul aromei este mult redus. Astfel pentru a obține o licoare excelentă cuvântul de ordine este prospețimea. Oxigenul tinde să deterioreze aromatice din cafea, de aceea este recomandat ca aceasta să fie preparată cât mai rapid după prăjire și măcinare.

Pentru mai multe sfaturi utile despre un stil de viață sănătos, Luciana Indre vă așteaptă în fiecare sâmbătă la ora 11 pe Prima Tv, la Sănătate cu Stil!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza