Profesorul Valentin Naumescu, despre alegerile din America: “Eu cred că Biden ar trebui să-și înceapă activitatea externă cu un turneu european”

by Oana Spiru

Numaratoarea inca nu s-a terminat, dar zarurile par a fi aruncate. Desi surprinzatoare, victoria democratului Joe Biden ar putea insemna o usoara relansare a relatiilor externe pe care administratia Trump le-a neglijat. Ne avantajeaza sau nu o schimbare la Casa Alba, este intrebarea pe care i-am lansat-o profesorului universitar Valentin Naumescu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (ianuarie 2005 – iunie 2007).

Mai jos, analiza „la cald” făcută de profesorul Naumescu pentru Servus, Cluj:

În acest moment Biden are prima șansă pentru Casa Albă. Toate datele preliminarii și mai ales tendințele din ultimele ore indică faptul că președintele Trump va pierde alegerile. Mai sunt câteva state care numără voturile rămase, în special Pennsylvania, s-ar putea să aflăm în această seară. Dacă Biden răstoarnă situația în Pennsylvania, care are 20 de electori atunci lupta se încheie indiferent de rezultatul din celelalte state pentru că cu 20 de electori Biden trece de minimul necesar de 270 de voturi în colegiul electoral. Este extrem de important ce urmează să se întâmple în orele următoare în Philadelphia unde este posibil ca Biden să treacă în frunte după numărarea voturilor trimise prin poștă.

În privința consecințelor, chiar dacă ne interesează mai mult cele de politică externă, acestea au contat foarte puțin în campania electorală Americană. Ele sunt importante pentru noi în Uniunea Europeană și în mod particular în regiunea în care ne aflăm, în Europa Centrală și România. Sunt lucruri pe care o administrație Biden le poate schimba și altele în care care va avea mai puține de făcut și probabil vom înregistra elemente de continuitate.

Elementele de continuitate pe care le întrevăd sunt:

  1. competiția cu China va rămâne o prioritate a Statelor Unite, administrația Biden nu prea are spațiu de manevră pentru că ambițiile strategice ale Chinei de a obține supremația globală sunt evidente în plan economic, tehnologic și politic. Statele Unite nu pot decât să își apere poziția de primă mare putere a lumii. Aici nu întrevăd o modificare spectaculoasă a liniei de politică externă din ultimii ani.
  2. nu întrevăd schimbări spectaculoase nici în relația cu Rusia, nici în bine, nici în rău. În schimb, ceea ce cred cu adevărat că ar putea face președintele Biden este o îmbunătățire sensibilă a relației cu Uniunea Europeană. Cred că acesta ar putea fi principalul merit al administrației Biden. Normalizarea relațiilor cu aliații europeni. Pot aici să întrevăd că Biden ar face un prim turneu în Europa, în primăvară. Eu cred că Biden ar trebui să-și înceapă activitatea externă cu un turneu european important care să includă principalele capitale europene și prin care să repare ceea ce s-a stricat în ultimii ani.

Trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că nu va fi posibilă o revenire în întregime la situația de dinaintea mandatului lui Donald Trump. Există o anumită detașare, o îndepărtare a celor două continente, certă în ultimii ani. Ea începuse să se facă simțită înclusiv înaintea mandatului lui Trump. Să nu uităm că negocierile pentru TTIP au fost blocate în primăvara lui 2016 cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale, pe timpul administrației lui Obama. Optimismul meu este rezervat. Există rezerve, resurse pentru a îmbunătăți această relație, dar nu va mai fi niciodată ce a fost în perioada războiului rece sau în anii 1990. Lucrurile înapoi nu se mai întorc exact în forma în care au fost.

Va fi rediscutată această relatie transatlantica. Pentru România este extrem de important să fie salvată relatie transatlantica și mai ales să se asigure în continuare stabilitatea, coerența și credibilitatea în NATO. Acesta este lucrul cel mai important pe care administrația Biden îl poate face. Să salveze NATO de la intrarea într-un con de umbră și de ce nu, chiar de la o dezintegrare a alianței în următorii ani. Deja s-au instalat semnele unei neîncrederi în America, am văzut acum câteva zile din nou declarații ale membrilor executivului francez care spun că de ani de zile europenii nu se mai pot baza pe Statele Unite și că UNiunea Europeană trebuie să se gândească la o autonomizare strategică față de Statele Unite. O astfel de declarație era făcut în contextul impresiei inițiale că Trump a câștigat din nou alegerile și că va fi iarăși președinte.


Eu cred că o schimbare la Casa Albă ar face foarte bine din acest punct de vedere și ar anula acest argument al unor capitale vest-europene, de a se desprinde de Statele Unite și de a căuta formule alternative în domeniul securității. România este foarte interesată de continuarea parteneriatului strategic cu Statele Unite și de consolidarea și reasigurările primite în cadrul NATO.


Acestea ar fi pe scurt consecințele benefice pe care le aștept față de schimbarea previzibilă la această oră de la președinția Statelor Unite pe dimensiunea relației transatlantice.

Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Te-ar putea interesa si

Comenteaza