Barurile și terasele din Cluj, verificate de ITM

by admin

Controale de amploare la terasele și localurile din Cluj. Inspectorii ITM au ieșit pe teren și au verificat modul în care proprietarii de terase și baruri au respectat măsurile de prevenire și combatere a răspândirii noului coronavirus. Timp de două zile, au fost verificați un număr de 48 de angajatori și s-au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi, în cuantum total de 35.000 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu referire la obligația operatorului economic de a asigura o distanță de minim 2 metri între mesele situate pe terasă, precum și pentru consumul băuturilor alcoolice în spații din interiorul clădirilor.

„În cadrul acestor acțiuni de control, în contextul situației epidemiologice în creștere din țară, s-a urmărit cu prioritate conștientizarea angajatorilor, angajaților dar și a clienților acestora asupra pericolului expunerii neprotejate în spațiile aglomerate, respectarea măsurilor prevăzute de lege pentru prevenirea infectării cu virusul COVID 19 fiind imperios necesară. Cu toate acestea, în aplicarea sancțiunilor contravenționale, s-a avut în vedere impactul socio-economic al acestei perioade de pandemie asupra forței de muncă și agenților economici, aplicându-se cuantumul minim impus de lege”, se arată într-un comunicat al ITM Cluj.

Campania de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19, desfășurată pe perioada stării de alertă,  a avut un parcus etapizat. 

„A început prin trimiterea unei scrisori de atenționare a angajatorilor cu un număr mai mare de 50 de salariați, care își au sediul social în raza teritorială a ITM Cluj, cu privire la necesitatea luării de măsuri în vederea stabilirii de programe individualizate de muncă pentru salariații care desfășoară activitate în același spațiu de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19 (art.21, Legea 55/2020). Rezultatele au fost pozitive, dintr-un număr de 189 angajatori, cărora li s-au trimis înștiințări în acest sens, toți au comunicat   inspectoratului teritorial de muncă luarea  măsurilor impuse”, au transmis reprezentanții ITM Cluj.

Pe parcursul întregii  stări de alertă s-au efectuat un număr de  308 controale la 308 societăți, s-au dispus 198 de măsuri și s-au aplicat 101 sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi în valoare de 35.000 lei.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza