Azi va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Klaus Iohannis, prezent la ceremonie

by Christian Suciu

Președintele Klaus Iohannis alături de alți 500 de demnitari din întreaga lume vor participa la înmormântarea Reginei Elisabeta A II-a de la Westminster Abbey. În afara președintelui, custodele coroanei României, Majestatea Sa Margareta a României și Principele Radu vor fi totodată prezenți la ceremonie.

Ziua înmormântării va fi declarată zi de sărbătoare legală de Regele Charles al III-lea iar imnul ”God Save The King” va fi intonat prima oară în cadrul ceremoniei. Regina Elisabeta va fi înmormântată în Capela ”Regele George al IV-lea”, de la Castelul Windsor, lângă Prințul Philipp, Ducele de Edinburgh, decedat în urmă cu un an.

Programul Ceremoniei:

 • 6:30 ora locală (5:30 GMT) – Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.
 •  8:00 (7:00 GMT) – Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.
 •  10:44 (9:44 GMT) – Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre abaţie, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi – Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.
 •  11:00 (10:00 GMT) – Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.
 •  11:55 (10:55 GMT) – Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.
 •  12:00 (11:00 GMT) – Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.
 •  12:15 (11:15 GMT) – Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abaţie până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.
 •  13:00 (12:00 GMT) – Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.
 •  15:00 (14:00 GMT) – Sicriul ajunge la castel şi distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.
 •  16:00 (15:00 GMT) – Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.
 •  19:30 (18:30 GMT) – Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: „Elizabeth II 1926-2022”.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

tudy 21/09/2022 - 10:59

Doamne fereste!!..Aloo mai sunt si alte stiri…..POATE ACUM AFLAM CUM A MURIT PRINTESA DIANA!!De o sapatamana toate televiziunile se intrec in a transmite O INMORMANTARE!!! gazul, curentul mancarea au trecut pe planul doi..! Noaptea Mintii ce am ajuns!

Raspunde

Comenteaza