Autoritățile române au decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă, după ce EMA a admis “riscul rar” de apariție al unor tromboze

by admin

În urma unei ședințe a Comitetului Național pentru Vaccinare (CNCAV) s-a hotărât ca persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca să-și administreze și rapelul cu același tip de vaccin. Această decizie vine după ce în cursul zilei de ieri, 7 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că există o legătură între vaccinarea cu acest ser și apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului și a cerut ca acest risc să fie inclus în prospect ca ”reacții adverse extrem de rare”.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV:

– Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

– Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin.

– Cei cu eveniment trombotic au contraindicație cu vaccinul AstraZeneca. După caz, se va decide un alt tip de vaccin. 

– EMA a analizat până la data de 4 aprilie toate cazurile de tromboze raportate european și mondial. Toate datele echivalează cu o rată de apariție de 0,65 la o sută de mii de persoane vaccinate. Este un eveniment foarte rar, beneficiile globale ale vaccinării depășesc riscurile efectelor secundare.

– O durere de cap care persistă probabil nu e cauzată de un eveniment trombotic cerebral, dar e important să investigăm. În funcție de diagnostic se va vaccina sau nu se va vaccina cu AstraZeneca.

– 70% dintre cei programați s-au prezentat și s-au vaccinat cu AstraZeneca. E de înțeles și suntem empatici cu ezitarea și îngrijorarea oamenilor, datoria noastră este să explicăm, să avem transparență totală, trebuie să spunem și ce nu știm și unde se mai așteptăm răspunsuri.

Marea Britanie a recomandat tinerilor cu vârste sub 30 de ani să nu se mai vaccineze cu AstraZeneca, iar dacă au primit deja o doză, să facă rapelul cu alt ser. Germania a transmis că nu există dezavantaje din punct de vedere imunologic, dacă persoanele sub 60 de ani fac rapelul cu alt ser. De asemenea, Italia a recomandat ca numai cetățenii de peste 60 de ani să mai primească acest vaccin, în vreme ce guvernul belgian a suspendat pentru o lună vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor cu vârste sub 55 de ani.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza