Ateliere gratuite de decorare a ouălor de Paști după modele tradiționale – o experiență captivantă și educativă

by Bianca Baraboi

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Iulius Mall, desfășoară o serie de ateliere gratuite de decorare a ouălor de Paști după modele tradiționale.

Acestea sunt destinate copiilor și aduc în prim-plan fascinația și bogăția istoriei ouălor de Paște, oferindu-le o experiență captivantă și educativă. Participanții vor avea ocazia să descopere modele tradiționale autentice de decorare a ouălor, adunate din satele României.

De la simboluri străvechi, la motive inspirate din natură, fiecare model spune o poveste fascinantă despre credințe și tradiții, transmise din generație în generație. Vor putea descifra simboluri, precum: spicul grâului, calea rătăcită, sau soarele cu opt raze, învățând despre înțelepciunea și inspirația pe care țăranul român le-a găsit în tot ce-l înconjoară.

Participanții vor fi ghidați în această călătorie prin istoria și semnificația fiecărui simbol de Claudiu Cubleșan, consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Astfel, vor învăța să aprecieze și să păstreze moștenirea culturală a României.

Atelierele au loc în perioada 26-28 aprilie 2024, între orele 12-18, la Kidsland, Iulius Mall. Durata unui atelier este de 45 de minute, iar vârsta copiilor trebuie să fie cuprinsă între 5 și 10 ani (maxim 15 participanți/ atelier). Accesul se face pe bază de înscriere la numărul 0731250906.

Vă reamintim că pe toată durata lunii aprilie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj desfășoară o serie de ateliere, devenite deja tradiție, în cadrul cărora copii și elevi clujeni din mediul urban și rural deprind tehnica de încondeiere a ouălor de Paști. Acțiunile, denumite generic ,,Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști”, au loc în cadrul proiectului „Educație prin cultură”.

sursa: Tradiții Clujene

Te-ar putea interesa si

Comenteaza