ASF este văzută principalul vinovat pentru falimentele de pe Piața RCA! Pavel Popescu (PNL):” Ce s-a întâmplat cu aceste companii nu a fost peste noapte”

by Christian Suciu

Deputatul PNL, Pavel Popescu a declarat într-o intervenție pentru Prima News faptul că în viziunea sa responsabilitatea pentru falimentul companiilor care dețineau majoritatea pieței de RCA din România trebuie atribuit Autorității de Supravegherea Financiară ce nu intervenit destul.

”Ce s-a întâmplat cu aceste companii n-a fost peste noapte, sunt niște băieți în spate care au făcut acest lucru, băieți care lucrează cu oameni din partea reglementatorilor, nu pot da nume, pentru că nu cunosc în amănunt. Ar trebui să avem instituții ale statului care să acționeze imediat în astfel de situații. Guvernul trebuie să aibă o intervenție minimă și să aducă pe piață mai mult jucători. Majoritatea celor din ASF nu și-au arătat calitatea de specialiști, de exemplu la ANCOM n-au fost scandaluri, pentru că acolo sunt specialiști”, a spusdeputatul pentru Prima News.

Totodată, acesta a criticat măsura plafonării tarifelor RCA pentru efectul pe care îl va avea asupra pieței.

”Mă întreb cum în mintea unui funcționar ca șeful ASF a putut să apară o astfel de idee. E o boală în România apariția proiectelor de genul acesta de plafonare, retrase apoi peste noapte. Problema pe piața asigurărilor ține de reglementator. Noi nu avem o piață cu mulți jucători. Statul insistă să reglementeze întruna o piață liberă.” a mai adăugat Popescu.

O viziune similară a fost și cea a fostului secretar de stat în ministerul Finanțelor, avocatul Gabriel Biriș, ce a catalogat intervenția ASF drept una iresponsabilă și neprofesională.

”Ideea de plafonare a apărut de acum un an de zile. Cu toții vedem acum de cât de severe au fost efectele inflației – 17 la sută, dar pe părți componente inflația este mai mare, de exemplu la energia pe care o consumă service-urile auto. Prețurile la service-uri au crescut mult mai mult de 17 la sută, salariul minim a crescut și el foarte mult. Să obligi asigurătorii să plafoneze prețurile mi se pare neprofesional și iresponsabil. Firmele intrate în insolvență aveau o cotă de piață mare la RCA. Motivul principal la City Insurance a fost că vindeau la 60 la sută din prețul pieței. E o logică frântă să-i obligi pe asigurători să vândă ieftin, când tocmai asta a creat problemele în piață.” a declarat avocatul conform Prima News.

În același timp, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția asupra faptului că proiectul de plafonare a primit aviz favorabil de la Consiliul Concurenței cu toate că tarifele în cazul service-urilor nu au fost plafonate.

” Am mai făcut asta acum câțiva ani și ne-am ales cu infringment de la Comisia Europeană. Nu înțeleg graba cu care a fost închis Euroins, nu înțeleg de ce statul închide firme în România într-o economie vulnerabilă. Cum să plafonezi prețurile într-o economie cu inflație? Scrie în manualul de economie de clasa a noua că plafonarea crește inflația. Vrem să aducem economia socialistă înapoi?” a spus analistul economic.

Acesta a estimat de asemenea că statul ar trebui să investească cel puțin 1 miliard pentru ca CEC să poată intra pe piața asigurărilor și să preia baza de 2,5 milioane de clienți de la Euroins.

”În plus, trebuie să aibă și specialiști în piața asigurărilor. Statul are o companie de asigurări prin Eximbank – Eximasig, unde statul e acționar majoritar și încă o persoană fizică acționar, care nu înțeleg ce caută acolo” a mai adăugat Adrian Negrescu pentru Prima News.

Plafonarea va rămâne doar o soluție temporară potrvit deputatului PSD Ana Maria Cătăuță ce consideră că ASF va fi nevoită să găsească o măsură funcțională pentru a evita o potențială criză.

” Ideea a fost de plafonare temporară, pentru șase luni, ca să putem vedea pe fond cum putem rezolva această criză. Tarifele mari apărute brusc sunt o problemă socială, nu doar economică. Dacă soluția a fost retrasă nu înseamnă că ASF nu trebuie să găsească alta care să funcționeze. În diverse zone este nevoie și de intervenția statului pentru a rezolva unele crize. De exemplu, eu cred că energia ține de siguranța națională și că este bine ca statul să fie acolo. Trebuie să avem o discuție despre ce fel de economie ne dorim pentru că apar tot felul de crize pe care trebuie să le rezolvăm” a declarat Ana Maria Cătăuță pentru Prima News.

sursa: primanews.ro

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza