Arhitecții din Transilvania se apără: „Nu toți arhitecții sunt corupți”

by admin

Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, a reacționat după ce primarul Emil Boc a vorbit despre o listă a rușinii cu arhitecții care proiectează imobile fără autorizație. Ideea edilului vine în condițiile în care mai multe clădiri din Cluj-Napoca au apărut pe prima pagină a ziarelor locale: hotelul de pe strada Avram Iancu, casele ridicate fără autorizație pe Valea Fânațelor și hotelul Cristian din Piața Mihai Vitezul.

Într-o scrisoare deschisă adresată atât autorităților locale, cât și societății civile, arhitecții se apără și spun că jignirea unui întreg corp profesional nu este oportună, iar cei care se fac vinovați de anumite nereguli să fie numiți public.

„În ultima perioadă, atenția publicului și a administrației este îndreptată foarte des spre arhitectură și urbanism. Indiferent de cauze, acest interes crescut este motiv de bucurie pentru noi, iar valoarea spațiului urban și a intervențiilor arhitecturale sunt o responsabilitate pe care ne-o asumăm noi, cei 1.000 de arhitecți ai filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, alături de toți colegii din țară. 

În acest context, considerăm că jignirea unui întreg grup profesional pentru posibilele greșeli ale unor colegi nu este oportună și nu susține dorința noastră de a avea un mediu construit coerent și valoros. Prin urmare, vă rugăm, reprezentanți ai administrației, reprezentanți ai presei și ai societății civile, să numiți public arhitecții împotriva cărora se îndreaptă critica dumneavoastră. Numirea lor ne va permite fie să îi sprijinim, dacă este cazul, fie să ne sesizăm în situația în care s-au încălcat valorile pe care le promovăm, legislația sau drepturile unor oameni sau ale unor comunități. 

Pentru că avem un scop comun, acela de a trăi în orașe și în comunități frumoase și primitoare și de a transmite copiilor noștri valorile extraordinare pe care și noi le-am moștenit, vă reamintim că marea majoritate a arhitecților sunt un real și necesar sprijin pentru cei care doresc să construiască, dar și pentru beneficiarii, vecinii, comunitatea lor. 

Nu putem jigni câteva mii de oameni pentru compromisurile acceptate, probabil, de câteva zeci. Indiferent de categoria profesională (politicieni, jurnaliști, avocați, medici, profesori sau orice specialități), NU putem generaliza exclusiv aspecte negative. Nu sunt toți corupți, dezinteresați sau, dimpotrivă, interesați de ”foloase materiale ilicite”, ci, dimpotrivă, marea majoritate sunt dedicați meseriei și binelui comun. Credem că este necesar să ne asumăm, fiecare dintre noi, proiectele, clădirile, interesele, cuvintele, să ne respectăm reciproc, ca profesioniști și ca oameni”, a scris  Daniela Maier, Președintele OAR – Transilvania.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

staredefapte 03/03/2021 - 14:40

Nu toți arhitecții sunt corupți, dar toții văd corupția și nu fac nimic ?

Raspunde

Comenteaza