Aproape 50% dintre profesorii din învățământul preuniversitar nu vor să se vaccineze

by Oana Spiru

Mai puțin de jumătate dintre profesorii din învățământul preuniversitar doresc să fie vaccinați, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la Antena3. Acesta a explicat că procentul celor care vor să fie vaccinați în învățământul preuniversitar este de aproape 50%, în timp ce în sistemul universitar a trecut de 60%.

“Așa cum am spus, am adresat o întrebare cu privire la disponibilitatea de vaccinare cu răspuns final pe data de 15 ianuarie după-amiază. Înainte să vin la dumneavoastră la emisiune am urmărit situația curentă. Aproape 50% din personalul din învățământul preuniversitar dorește vaccinarea. Aproape. Și deja sistemul universitar din România ajuns la 60%, exceptând cadrele didactice care sunt și medici, care s-au vaccinat deja, deci evident că nu mai au disponibilitate de vaccinare pentru că s-au vaccinat deja.”


“Am precizat că aceste răspunsuri pe care le dorim de la cei 340.000 de angajați din sistemul de învățământ nu reprezintă o obligație legală de vaccinare, dar ne interesează pentru a putea planifica numărul de doze necesare pentru vaccinare”, a mai spus Cîmpeanu

“În valoare absolută să știți că sunt 200 de mii de persoane din sistemul de învățământ care au declarat deja că doresc să se vaccineze”, potrivit ministrului.

Conform edupedu.ro, declarația ministrului Sorin Cîmpeanu vine după ce marți datele prezentate de acesta într-o intervenție la Libertatea arătau faptul că “avem multe unități de învățământ preuniversitar care s-au situat în prima perioadă pe undeva pe la 66%, deci doi din trei angajați ai sistemului de învățământ doresc să fie vaccinați. Avem și situații în care rata de vaccinare este mai scăzută.” Ministru la precizat că acestea sunt datele parțiale și că cele finale vor fi comunicate vineri.

Termenul dat de școli profesorilor pentru completarea disponibilității de vaccinare este 14 ianuarie, iar ministerul le va primi de la inspectorate pe 15 ianuarie, ora 16. Edupedu.ro a scris despre acest demers de sondare a opiniei profesorilor, încă de la începutul anului, despre faptul că demersul a fost unul pur birocratic, fără nicio informație oferită, fără niciun specialist care să răspundă la întrebările cadrelor didactice.

Concret, pe 5 ianuarie, prin Adresa nr. 23 de la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, ministerul a cerut o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt, și ministrul a anunțat că datele vor putea fi luate în calcul în decizia de deschidere a școlilor.

Mai mult, în toată această perioadă, din 5 ianuarie până pe 13 ianuarie, nu a existat nicio informare despre vaccinare a profesorilor organizată de universități sau de instituții de învățământ, ori de ministerul Educației.

Nevoia de informare a cadrelor didactice era cunoscută autorităților din Educație încă din decembrie, când un sondaj făcut pe 13.356 de profesori de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” arăta un procent dezastruos în ceea ce privește disponibilitatea de vaccinare a profesorilor.

Mai exact, 56,3% dintre aceștia spuneau că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19. De asemenea, 43,2% declarau că își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare.

Abia într-un comunicat publicat miercuri seara, pe 13 ianuarie, Ministerul Educaţiei scrie că „a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.”

Te-ar putea interesa si

Comenteaza