Aproape 30.000 de români vor fi testați pentru COVID-19. Cum se va desfășura testarea

by admin

Ministerul Sănătății a finalizat ordinul pentru aprobarea efectuării studiului de seroprevalență a infecției cu noul coronavirus. Testarea va avea loc în perioada iunie- septembrie, perioadă în care urmează a fi testați aproape 30.000 de români.

„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV-2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi”, a explicat ministrul Nelu Tătaru într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Serurile reziduale vor fi recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boală infecțioasă și care își vor da consimțământul pentru participarea la studiu.

Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Pot fi selectate fie laboratoarele proprii, fie laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate sau alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienții neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an).

Nu vor fi selectate însă în studiu laboratoarele spitalelor de boli infecțioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.

Studiul de seroprevalență va fi realizat cu respectarea confidențialității datelor cu caracter personal și este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României urmează a fi publicat în Monitorul Oficial.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza