Apelul românilor plecați din țară: „Români, stați în case! Nu vă întoarceți în țară!”

by admin

În ciuda apelului autorităților, mii de români au decis să se întoarcă în țară după declararea pandemiei, riscând să îi pună în pericol pe cei dragi. ”#Stați în casă. Nu vă întoarceți în țară!” este însă mesajul celor care au rămas în țările în care s-au stabilit sau lucrează, respectând restricțiile impuse de autorități.

„În Italia, în momentul în care a izbucnit acest virus, oamenii erau pe străzi. Îmi aduc aminte momentul în care se propaga din ce în ce mai mult. Mă sunau foarte mulți prieteni din România, iar în acele momente eram în centrul orașului Bergamo. Era plin și de turiști. Nu văzusem nicio mască la niciun om de pe stradă. Țin minte că am făcut un video live ca să le arăt prietenilor din România care era situația de pe aici. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă trebuie să ne facă responsanbili pe toți. Au murit atâția oameni. De câteva zile bune este stare de urgență în Italia. Poți să te deplasezi pentru strictul necesar. Magazinele care nu vând alimente s-au închis. Sunt deschise doar supermarket-urile și farmaciile. Când vreau să merg la magazin, trebuie să o fac în raza locului în care stau. Nu pot să merg mai departe, deoarece dacă sunt oprit și controlat, risc foarte mult. Amendă destul de mare sau pot risca chiar până la trei luni de închisoare dacă nu mă înșel. În România mi se pare că panica este un pic mai mare decât în Italia, dar asta poate ajuta într-un fel”, a povestit Vasile Boldriș, stabilit în Brescia, în cadrul unei ediții speciale ”România te privește” de pe canalul LOOK PLUS.

„Aici situația este foarte complicată. Spaniolii, precum italienii, n-au ascultat când li s-a spus să stea în casă. De exemplu, astăzi m-am dus la medic, era închis, dar până la urmă am intrat. Aveam două măști la mine, să-i dau și medicului una, pentru că efectiv nu mai aveau. Aici este o situție penibilă. Nu vreau să treceți prin așa ceva. Sunt român, din Cluj și voi fi mereu solidar cu poporul meu. Români, nu ieșiți din casă! Nu merită să ieșiți din casă! Este o situație jalnică, vă rog să nu ieșiți din casă! Este singurul lucru pe care puteți să îl faceți. În momentul ăla în care îi dai unui medic o mască pentru că nu mai are și începe să plângă că nu te poate îmbrățișa… Vă rog din suflet să ascultați și să respectați ce zic autoritățile! Acolo, în țară, îi am pe cei dragi: mama, frații, toata familia. Mă gândesc la ei tot timpul. Mor oameni tineri, nu numai bătrâni, depinde de boala pe care o au. Trebuie luată foarte în serios toată situația. Nu vă mai plimbați aiurea prin oraș, iar când totuși trebuie să ieșiți, păstrați acea distanță. Sincer nu știu români din Spania care vor să meargă în România, dar mi se pare o nebunie totală să faci acest lucru. Astfel plimbăm boala dintr-o parte în alta. Am auzit că cei din Italia au plecat în țară și rău au făcut!”, a povestit și Sorin Jacodi din Zaragoza, Spania.

„Noi suntem bine, dar situația este foarte îngrozitoare. Și noi suntem în carantină de vineri, izolați la domiciuliu. Lucrăm de acasă care, cum putem. Sunt deschise doar supermarket-urile și farmaciile. Putem ieși afară doar în raza în care stăm pentru a cumpăra alimente. Sincer, la început nici nu am ascultat așa ceva. Nu am vrut să cred. Nu am luat nimic în serios până nu ne-au trimis acasă de la serviciu, vineri. Cozi la magazine nu sunt. Spre seară se mai golesc rafturile, dar a doua zi de dimineață, sunt din nou pline. În zona în care locuiesc eu, nu sunt foarte multe cazuri. Nu cunosc români care să se întoarcă în țară. Facem sărbătorile aici, cuminți. Ne conformăm până trece pandemia. Mesajul meu pentru români este să stea cu toți în casă, îți cunoști astfel și familia mai bine. Nu e chiar așa de rău acest lucru”, încheie Felicia Maria, româncă din Turda stabilită în Spania.

Pentru că nu ne-am mai confruntat până acum cu o astfel de situație, trebuie să învățăm treptat, chiar din greșelile altora. Am văzut prea bine ce s-a întâmplat în Italia sau Spania, cum cetățenii de acolo nu au luat în serios această pandemie a coronavirusului. Așadar, ascultați sfatul românilor care fac apel la alți români plecați peste hotare și rămâneți în casă, indiferent unde ar fi aceasta pentru moment.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza