Anunțul ministrului Educației cu privire la redeschiderea școlilor: „Luăm în calcul toate scenariile”

by admin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu exclude deocamdată nici un scenariu privind redeschiderea școlilor. Oficialul a explicat că ia în calcul inclusiv revenirea elevilor în bănci, cel puțin în zonele cu un risc epidemiologic mai scăzut.

„Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu- nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru Digi24.

Ministrul a spus că a discutat cu mai mulți reprezentanți din domeniu pentru a stabili criteriile de luat în calcul pentru luarea unei decizii: evoluția situației epidemiologice după vacanța de iarnă, modul în care se desfășoară campania de vaccinare, situația cu elevii care nu au încă acces la educație online și modul în care vor proceda și alte state.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut astăzi cu cei mai mulți reprezentanți ai procesului de învățământ din România, precum și în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul sănătății, cu decidenții din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și cu coordonatorul campaniei de vaccinare, au reieșit clar următoarele lucruri.

În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluția epidemiologică în urma vacanței de iarnă, pe care am văzut-o cu toții cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important.

Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. În acest sens, în urmă cu câteva ore, am transmis către toate inspectoratele școlare județene rugămintea de a raporta o situație la nivelul fiecărei unități de învățământ, am transmis aceeași solicitare către toate universitățile din România, cu privire la disponibilitatea la vaccinare a personalului din învățământ- personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic. Este vorba de importanța pe care o acordăm campaniei de vaccinare. În urma acestei analize, care trebuie să fie responsabilă, orice scenariu este deschis”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu. 

Oficialul a precizat că o decizie urmează a fi luată abia după jumătatea acestei luni, în condițiile în care termenul pentru evaluarea situației epidemiologice a fost stabilit pentru 15 ianuarie. Dar ministrul a confirmat faptul că este posibil să se deschidă școlile fizic în acele regiuni unde rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire este mică.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza