Alexandru Rafila: „Noua tulpină de coronavirus circulă prin toate județele”. Vezi când am putea reveni la viața normală

by admin

Noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele țării, crede profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OSM. Din păcate însă, nu peste tot s-a făcut secvențiere, de aceea multe cazuri de infectare cu noua tulpină nu au fost identificate.

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai ușor decât tulpina clasică. În ceea ce privește preponderența ei, nu am informații că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie așa, dar până când nu devine operațional acest sistem național de secvențiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate județele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Cât privește așa-numita tulpină românească, despre care s-a vorbit în spațiul public în ultimele zile, reprezentantul României la OMS spune că este vorba, mai degrabă, de o mutație, care a mai fost descoperită și în alte 34 de țări.

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutație semnalată la o tulpină de virus care a circulat și în România. Prima dată a fost descoperită în Scoția. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de țări. Nu discutăm despre o mutație care în sine are un efect în ceea ce privește scăparea acestei tulpini față de răspunsul imun generat de o infecție trecută sau de vaccinare, ci este o posibilitate a unei mutații cumulative repetate care include și această mutație. Dar nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de față”, a explicat Rafila.

Oficialul a mai precizat că soluția pentru a opri răspândirea noului coronavirus o reprezintă vaccinarea, de aceea este important ca România să ajungă la 100.000 de oameni imunizați pe zi. În cel mai optimist scenariu, viața ar putea reveni cât de cât la normal abia în această toamnă.

„Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum să ştim dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic”, a mai declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza