Alexandru Fărcaș Voice Competition, concurs unic în România

by Bianca Baraboi

O competiție unică în România, singurul concurs de muzică destinat studenților, a avut loc la Cluj-Napoca zilele acestea. Alexandru Fărcaș Voice Competition, a început în 2023 ca un proiect pilot, iar anul acesta și-a deschis porțile pentru prima ediție. Înscrierile au curs și peste 70 de tineri artiști lirici s-au întrecut în măiestria vocală. 

Concursul poartă numele artistului Alexandru Fărcaș, cel căruia cultura clujeană, respectiv sistemul educațional muzical îi datorează înnobilarea Operei Române din Cluj cu titlul de Operă Națională și transformarea
Conservatorului clujean, în Academie de Muzică.

În esență, proiectul își propune: educarea tinerilor cântăreți în spiritul aprofundării artei lirice, stimularea şi dezvoltarea competenţelor lor vocale tehnice şi interpretative, a alegerii și abordării repertoriului, a interpretării şi promovǎrii valorilor autentice şi reale atât din muzica cultă universală cât şi din cea românească.
El va urmări, de asemenea, creşterea vizibilității artiștilor aflați la începutul devenirii, cunoașterea eficientǎ și productivă a concurenţei de pe piaţa spectacolului liric, schimburi de experiențe și de bune practici pentru instituţiile de învăţământ superior de profil din România și de pretutindeni, stimularea publicului meloman clujean în sensul adoptării și susținerii unui astfel de Eveniment.

Lect.univ. Giani Brad, Director concurs:  Această competiție este foarte importantă. De ce ? Pentru că în România din păcate competițiile s-au redus . Nu mai avem competiții, concursuri special pentru canto. Este o rampă de lansare pentru tineri și de ce, pentru că au șansa să intre și într-un studio de operă, cei care nu au încă un repertoriu, chiar studenți din anul patru sau master II. Dacă ai repertoriu e și mai bine pentru că pot fi angajați deja soliști plini.  

Au fost 107 inițial și pentru proba de la Cluj au rămas doar 76 de studenți, de la cele 9 facultăți de profil din țară. Emoțiile au fost la cote maxime.

Petru Burcă, Director artistic concurs: E cel mai mare concurs național de canto pentru studenți, fiindcă este unic în țară, este doar pentru studenții academiilor de gen, de muzică și avem cei mai mulți înscriși din România vreodată.

Participant: Participarea la această competiție este o adevărată plăcere pentru mine, deoarece am ocazia să cunosc mai mulți colegi din restul țării și avem ocazia să ne punem la încercare limitele, ceea ce e foarte frumos.
Participantă: Sunt din Iași, studenta la Facultatea de Arte George Enescu și am venit să mă simt bine pe scenă și să mă bucur de arta pe care o practic.

Participantă: Este un concurs, o experință nouă pentru mine. Nu am mai participat la concursuri, cel puțin pe perioada facultății. E un concurs din care am învățat foarte multe, pregătirea este foarte importantă.  

Participantă: Abia aștept să intru, sunt entuziasmată. Încerc să îmi conserv energia de fiecare dată înainte să cânt.

Președinta juriului a fost Adela Zaharia, soprana care nu încetează să uimească publicul din lumea întreagă după ce a câștigat Concursul Operalia, generat de tenorul Placido Domingo care i-a oferit contracte în marile teatre de Operă ale lumii. Adela Zaharia își va face debutul în stagiunea următoare la Metropolitan Opera din New York.


Adela Zaharia: Criteriile sunt foarte diverse la fel cum cere și domeniul acesta. Contează totul: de la cum pășești pe scenă, la impresia pe care o faci în primele secunde, bineînțeles actul artistic în sine, dictia, frazarea, trebuie să arăți sensibilitate, partea artistică. 


Printre premiile oferite se numără și două roluri în viitoarele stagiuni, a două opere din țară. Din 2026 competiția își dorește să devină internațională, desfășurându-se din doi în doi ani.  

Duminică, 24 martie ora 18.00, la Auditorium Maximum va avea loc GALA LAUREAȚILOR, unde se vor decerna premiile. Intrarea este liberă pentru public, în limita locurilor disponibile.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza