Afacere cu gust de afumătură. Bucate tradiționale, preparate la oraș

by admin

Românii sunt gurmanzi din fire și porcul e ”leguma” noastră preferată. Cui nu i se face poftă, măcar în vremea sărbătorilor, de o slăninuță fragedă, un cârnaț tradițional sau niște costițe afumate cu varză călită sau cartofi la cuptor? Cu siguranță am vrea cu toții să le avem pe masă, dar treaba cu afumatul e mai complicată, iar ce găsim în supermarket abia dacă se poate numi “afumătură”.

Tocmai de asta s-a gândit chef Horia Șimon să aducă gustul tradițional mai aproape de oraș. De fapt, chiar în oraș, undeva în cartierul Gheorgheni, unde a făcut toate demersurile să deschidă o afumătorie în toată regula. Explicația e simplă: “Foarte mulți oameni au venit de la țară sau au cunoștințe la țară. Și când vor ceva autentic, pun porcul, cârnații, coastele în portbagaj, se duc cu ele undeva la rude, le lasă la cineva la afumat, după care vin cu ele înapoi. Treaba asta, în primul rând nu e chiar igienică și nu prea corespunde siguranței alimentare. Așa că am închiriat un spațiu, l-am dotat cu utilaje multifuncționale, am obținut toate autorizațiile și am făcut o afumătorie”, spune chef Horia.

Ideea lui de business se adresează în primul rând producătorilor locali și lanțurilor de restaurante și localuri care pun accentul pe tradiție și gust autentic. Dar unde încap 2-300 de kilograme de produse, se mai găsește loc și pentru comenzi individuale ale pofticioșilor. În plus, nu strică o idee de rețetă din partea unui chef cu experiență. “Noi facem specialitățile noastre, dar poate face fiecare cum îi place. Slana-i sfântă și oamenii cam știu ce gust caută. Se pot face pui, porc, coaste, brânzeturi, pește. Trebuie doar să primim comandă din timp, pentru că smoked pulled pork de exemplu se coace mai întâi câteva ore bune, apoi se pune la fum, e un anumit procedeu”, mai explică Horia.

De altfel, pe Horia Șimon îl știm drept un adept al slow-food, adică mâncarea gătită, prepaparată cu răbdare, dar și ca pe un promotor al produselor locale. De-a lungul timpului a inițiat și coorodnat mai multe proiecte prin care a promovat bucătăria românească, iar afumătoria de la oraș confirmă preocuparea sa pentru gustul tradițional și natural.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza