Aerial Yoga – încredere la puterea a III-a

by Bianca Baraboi

Ți-ai imaginat vreodată că poți levita, că poți învinge gravitația? Ei bine, uneori e posibil. Cel puțin cu clasele de aerial yoga, în care hamacul devine instrumentul tău prin care poți zbura.

Conceptul a intrat de curând în țara noastră, adică de câțiva ani. E încă tânăr putem spune, însă, acum, din ce în ce mai multe studiouri de fitness adoptă aceste clase în programul lor. Air yoga este o practică fusion ce împrumută elemente din yoga, pilates si gimnastică acrobatică, ce se realizeaza cu ajutorul unui hamac special, numit yoga swing. Această practică se poate adapta oricărui nivel de pregătire fizică.

Avem și noi la Cluj instructori care practică. Printre ei, Minodora Timiș, sau Mino, cum îi spun cursanții. Are 59 de ani și aerial yoga i-a schimbat viața complet. Dedicarea și pasiunea cu care predă aceste clase (și nu numai) vă lăsăm să o descoperiți în rândurile ce urmează, prin interviul pe care ni l-a acordat. Pe lângă distracție, aerial yoga aduce multiple beneficii pentru corpul nostru. Tot ce trebuie să știi despre aerial yoga, vei afla din acest material.

Reporter: Să începem cu începtul, Mino. Spune-ne, să înțelegem toți, ce este aerial yoga?

Minodora Timiș: Ți-ai imaginat vreodată că poți levita, că poți învinge gravitația?

Cu siguranță fiecare dintre noi a visat măcar o dată în viață că poate zbura, chiar dacă nu avem aripi. Fără pretenția de a levita fără niciun suport, hamacul îți propune o alternativă posibilă a zborului, a senzației de plutire, de legănare. Tot ce ai nevoie este un sistem potrivit de ancorare, câteva carabine și un hamac.

Cunoscute sub mai multe denumiri ca: aerial yoga, aerial swing, aerial yoga în hamace, swing aerial yoga, aerial yoga trapez, toate aceste forme de mișcare se bazează aproximativ pe același concept, de efectuare a unor exerciții cu corpul susținut de un hamac. Spre deosebire de aerial silk care folosește o fâșie mătăsoasă de material de o lungime oarecare, hamacul folosit la clasele de aerial yoga are în plus, un corp principal și trei seturi de mânere ajutătoare de lungimi diferite, care fac posibilă executarea unor exerciții într-un mod foarte tehnic și corect, ajutând mult la corectarea posturii și creșterea gradului de mobilitate.

Aerial yoga este o formă dinamică de exerciții și respirație, secvențe de asane, tehnici de meditație și mișcări de tip calisthenic, în cadrul căreia se folosesc hamacul și salteaua. Ceea ce face și mai facilă practicarea acestui gen de activitate este faptul că poate fi practicată atât în interior, folosind sisteme specifice de ancorare pentru hamac, cât și în spațiile deschise în parcurile care au leagăne, sau hamacele pot fi ancorate în copaci sau oriunde există un sistem de sivă, mai statică. Aerial yoga este de asemenea a activitate care implică socializarea între cursanți. Nu de puține ori am sesizat la clasă cum cursanți aflați la un nivel mai avansat îi ajută pe cei începători, un comportament pe care nu l-am mai remarcat în cadrul niciunui alt tip de clasă la care am participat. Se creează astfel o solidaritate între participanții la clasă și o senzație de apartenență, motiv pentru care această activitate sportivă ar putea fi numită chiar social aerial yoga.

R: Cine poate practica aerial yoga?

M.T: Hamacul utilizat în aerial yoga este prietenul tuturor,  de-a lungul experienței mele am avut utilizatori cu vârste cuprinse între 3 și 70 de ani, deci practic nu există limite în acest sens, decât cele legate de starea de sănătate fizică și mentală. Copiii însă sunt cei mai curajoși, fac acrobații, inventează pe loc posturi, unele cu grad mare de dificultate, pe care apoi le perfecționăm împreună. Hamacul este un bun dezinhibator al anxietății, uneori atât copii și adulți vin cu frici nedefinite (teama de orice este nou), însă cu răbdare și blândețe întotdeauna aceste temeri au fost depășite, cursanții devin mai relaxați, acceptă provocările mai ușor, conștientizând că se pot simți în siguranță orice ar intreprinde.

R: Ce beneficii aduce hamacul? Cred că sunt multe…

M.T: Așa e. Poate te întrebi la ce mai folosește aerial yoga când sunt atâtea tipuri de activități sportive în lumea aceasta? Iată doar câteva dintre beneficiile acesteia:

  • Hamacul este în primul rând un partener de lucru, care îți oferă o multitudine de provocări, care te ajută să îți învingi temeri, care te susține necondiționat, fără să te judece;
  • Hamacul este un bun masseur – cu cât adaugi tensiune mai mare exercițiului prin posturile efectuate, cu atât mai multă presiune se pune pe diverse puncte ale corpului, într-un mod asemănător masajului. Se știe că masajul ajută la curățarea corpului de excese de minerale, grăsimi și toxine lăsând loc pentru o mai bună circulație a sângelui și energiei în tot corpul, chiar dacă presiunea se face doar pe anumite puncte din corp. Tot ca efect al masajului datorat presiunii pe care o face hamacul aspura corpului, se induce în o stare de relaxare, prin postura inversată în hamac se lărgesc spațiile intervertebrale și intercostale, ceea ce are ca rezultat o mai mare deschidere a cutiei toracice și o respirație mai profundă;
  • Hamacul este și un antrenor al creierului; exercițiile asigură o bună circulație a sângelui și activează activitatea prefrontală a creierului. Practicarea aerial yoga crește gradul de neouroplasticitate a creierului și sporește capacitatea acestuia de a învăța lucruri noi;
  • Folosirea hamacului îți asigură porția de dopamină, cu rol în interconectarea celulelor nervoase, având ca efect creșterea capacității de concentrare și care poate contribui la încetinirea instalării depresiei, anxietății, demenței etc. (ex.: atunci când circuitul dopaminei între celulele nervoase este întrerupt la boala Parkinson, apare acel tremur specific, care indică scurtcircuitarea aportului de dopamină). Pe durata executării diverselor tipuri de posturi crește nivelul de serotonina (hormonul fericirii) și se reduce stresul prin neutralizarea cortizolului. De asemenea, ca în orice tip de mișcare se crește nivelul endorfinelor secretate în creier;
  • Fiind o activitate fizică, beneficiile aerial yoga pentru corp sunt asemănătoare cu cele întâlnite în cadrul exercițiilor de fitness, dar mai focalizate pe flexibilitate și forță, pe care prin aerial yoga le poți dezvolta „în joacă”. Fără să îți dai seama, la o clasă de aerial yoga vei căpăta o musculatură suplă, lungă, aerodinamică, în timp ce ai impresia că te joci. Din relatările cursanților rezultă că adesea aceștia nu percep intensitatea efortului făcut la clasă, ci abia la câteva zile după se instalează febra musculară, foarte profundă, realizează efectul puternic asupra mușchilor despre care spun că „nu aveau idee că există în corpul lor”. Aerial yoga poate avea și un efect cardio, dar impactul nu este atât de intens ca și  la alte tipuri de  mișcare;
  • Folosirea hamacului în exerciții specifice aerial yoga ajută la eliminarea tensiunilor din încheieturi;
  • Prin posturile inversate frecvente în aerial yoga, spațiile intervertebrale se măresc, corpul se alungește, iar musculatura se acordează lungimii sistemului osos;
  • Practicarea aerial yoga duce la dezvoltarea unei musculaturi abdominale puternice, care corelată cu o respirație adecvată, face tranziția înspre clasele de yoga mai ușoară. De asemenea, utilizarea hamacului de către practicanții yoga contribuie la abordarea unor asane care pe saltea sunt mult mai dificil de executat – fiind susținută de hamac, greutatea corpului dispare, așa că este posibilă staționarea mai mult timp în posturi;
  • Utilizarea hamacului contribuie la echilibru și propriocepție sporită;
  • Ca în multe alte tipuri de mișcare, prin aerial yoga se îmbunătățește funcționarea sistemelor de drenaj limfatic, circulator, digestiv, excretor. Prin tipurile de poziții asemănătoare cu cele întâlnite și în sesiunile de meditație de tip yoga nidra, aerial yoga poate fi integrată și în programele de detoxifiere.
  • Folosirea frecventă a hamacului pentru executarea exercițiilor specifice de aerial yoga poate contribui la creșterea stimei de sine.

R: Wow, sunt destul de multe. Și apropo de stima de sine dar și de încredere, în cine trebuie să am prima dată încredere, ca să pot practica? În mine sau în instructor?

M.T: Da, așa e, e nevoie de încredere. Chiar este nevoie să ai de trei ori încredere!

Încredere în hamac -în primul rând este nevoie să te poți baza pe infrastructura cu care lucrezi, pe faptul că echipamentul este unul testat si certificat. Așa cum te bazezi pe un partener într-o relație umană si pornești la drum cu încredere, tot așa va fi și relația ta cu hamacul. El îți este ca un partener, însă unul care nu are altă pretenție de la tine decât să îl folosești la maximum. Hamacul îți este suport, de el te agăți, din el atârni, cu ajutorul lui te legeni, plutești, fără a avea grija că te va abandona. Cu cât vei face mișcări mai complexe și vei deveni mai specializat/ă, cu atât hamacul te va urma mai fidel. Te va cuprinde, te va înfășura, se va roti sau se va desfășura așa cum vei dori tu. Când ești conectat/ă cu hamacul, îi plasezi toată greutatea ta corporală, și îi permiți să folosească gravitația în favoarea ta, îl lași să te susțină în posturi pe care în niciun alt mod nu le vei putea face.

Încredere în instructor– ai nevoie să crezi în maestrul tău! Caută un instructor pentru care să ai admirație, respect. Încrederea o vei căpăta pe măsură ce experimentezi această activitate prin ceea ce simți, vezi, auzi în momentul în care ești ghidat în folosirea hamacului. Referințele, review –urile de pe rețelele de socializare, pot fi un reper în alegerea maestrului care te conduce înspre  deslușirea tainelor hamacului.

Încredere în tine– nu în ultimul rând ai nevoie să crezi în tine. Dar dacă deja ai ajuns la întâlnirea cu hamacul ai sădit un sâmbure de încredere. Acesta va crește pe măsură ce vei cunoaște hamacul și te vei împrieteni cu el. Iar pe măsură ce începi să stăpânești exercițiile încrederea în tine va crește și mai mult.

R: De unde îți iei inspirația?

M.T: În primul rând este nevoie de o fire copilăroasă căreia îi place să se agațe, să facă inversiuni, să se legene, să se dea peste cap, să se joace. Cred că am făcut aceasta mai tot timpul când, în copilaria mea nu existau copaci care mai de care mai înalți în care să nu mă fi cățărat și de acolo să îmi atârn frânghii pe care să cobor, precum personajul Tarzan. Apoi, cu cât exersez mai mult, ca în orice activitate de altfel, cu atât găsesc noi posibilități de abordare a hamacului. Se întâmplă adesea să visez câte un exercițiu și apoi să dau fuga la hamac să îl exersez. Alteori, copiii sunt sursa mea de inspirație, prin inventivitatea lor pură, accesează parcă  alte dimensiuni ale cunoașterii, uitate de noi.

R: E o sursă și de distracție, așa-i?

M.T: Fără excepție, fiecare cursant care a trecut prin hamac, a avut parte de o doză mare de râs. În primul moment îți poate tăia răsuflarea, așa emoționant pare, apoi ești uimit că poți face exercițiile, iar după uimire, vine râsul acela nestăvilit, dat de adrenalină, serotonină, biruință a fricilor. Aud des chiote, hohote, țipete de voie bună în timpul sesiunilor.

R: De ce îți place aerial yoga?

M.T: Cu toate că practic deja de mai bine de cinci ani aerial yoga, nu mă pot desprinde de hamac.

Este atât de cuprinzător încât, de fiecare dată găsesc în el ceva care să îmi schimbe starea de spirit. Hamacul este atât de drag mie, încît uneori îl iau cu mine în vacanțe. Ador călătoriile, iar anul trecut a făcut deliciul copiilor din Insulele Capului verde, când pe o plajă sub un pod de lemn, am atârnat hamacul, instant au apărut copiii, a fost o joacă și un râs pe cinste.

Hamacul mă provoacă, mă linișteste, mă uimește prin complexitatea lui inepuizabilă, îmi dezvoltă elasticitatea. Abia la 54 de ani am reușit să fac splitul englezesc și acesta i-o datorez lui.

R: Cine sunt utilizatorii, cei care vin la clase?

M.T: Dacă ar fi să fac un profil al ultilizatorului de hamace acesta s-ar încadra astfel: persoană cu studii superioare, care are o muncă sedentară, copiii acestora, persoană care are probleme de sănătate, legată mai ales de coloană vertebrală, persoana îndrăzneață, căutătoare de senzații noi, dar și persoană care ar dori să își depășească fricile.

R: De ce recomanzi aerial yoga?

M.T: Fără a greși pot spune că aerial yoga mi-a dat un sens vieții, am înțeles ce înseamnă să mă reîntorc la starea de a simți copilărește, de a accepta mai ușor tot ce este nou și aparent de netrecut.

În toti acești ani  m-am redefinit și  ca formă iar acum la 59 de ani, pot spune că sunt mai fit decât eram la 20, musculatura este încă fermă, longilină, tonifiată.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza