Adaptarea copiilor la noile reguli. Terapeut: „Copiii au o capacitatea foarte mare de adaptare și vor putea să facă față, dar marea provocare va fi cea a apropierii”

by Oana Spiru

Mai sunt câteva zile și copiii ar trebui să se reîntoarcă la școală. Cele mai frecvente întrebări pe care părinții și le pun în această perioadă sunt cum putem ajuta copiii sa se adapteze mai ușor situației actuale, cum le vom putea valida trăirile, dar nu în ultimul rând, cum vor face față riscului de infectare la școală.

Terapeutul Cristina Varo a explicat pentru Servus, Cluj!, cât de important este exemplu din familie pentru copil, pentru adaptarea la situația actuală. Mai mult, această susține că cei mici au o capacitate foarte mare de adaptare, însă marea provocare la școală ori grădiniță va fi cea a apropierilor.

„Copiii au o capacitatea foarte mare de adaptare și vor putea să facă față, dar marea provocare va fi cea a apropierii, a îmbrățișărilor. Ei nu pot să fie controlați așa cum sunt adultii. Timpul va deci dacă copilul va fi afectat. Depinde cât de lungă va fi această perioadă de reprimare, un control, o presiune mare. Mai degrabă vom trăi permanent cu ideea de amenințare și asta poate să ne afecteze pe termen lung și să dezvoltăm anxietăți și frica de apropiere, de intimitate cu alții.

E vorba și de modelul și reperele pe care noi ca adulți le oferim. Copiii vor absorbi de la noi ca un burete din atitudinile și stările pe care noi le avem, cum ne poziționăm în acest plan și cum integrăm perioada aceasta de pandemie în viața noastră. Riscul pe care l-am văzut este că apare o stare de suspiciune și o frică de apropiere și asta te poate face să fii poate în alarmă și neîncrezător. O stare de neîncredere poate avea efecte pe plan lung. Acum este bine să vedem lucrurile care se pot face și cu atât mai mult să înlocuim îmbrățișările care nu pot avea loc cu căldura cuvintelor pe care le folosim, conținutul mesajelor în care să validăm trăirile și anxietățile”, declară pentru Servus Cluj, Cristina Varo.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza