Actorul clujean, Levente Molnar, omagiat la un festival de film din Brazilia. Ce premiu a primit

by Cezar Leizeriuc

Clujeanului Levente Molnár i-a fost decernat premiul pentru “cel mai bun actor” în Sao Paulo, Brazilia, în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a festivalului de film Cinefantasy International Film Festival. Actorul a primit premiul pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. 

Din cauza pandemiei, în acest an, proiecția filmului și decernarea premiilor au avut loc on-line, weekendul trecut.

Acțiunea filmului se desfășoară în Maramureș, în peisajul inegalabil al Munților Rodnei și împrejurimile comunei Poienile de sub Munte și urmărește povestea unei relații tată-fiu, utilizând motive specifice baladei.
Medicul de origine transilvăneană, Bálint (Levente Molnár), se întoarce din Budapesta pe plaiurile natale unde are loc întâlnirea cu fiul adolescent, pe care-l părăsise în urmă cu 17 ani. De aici călătoria lui, planificată inițial ca una scurtă, ia o turnură dramatică. Fiul, Simon (Babai Dénes), duce o viață rebelă și autodistructivă, sub “oblăduirea” lui Dumitru, conducătorul mafiei locale.

Filmul vorbește despre importanța puterii relațiilor de familie și despre contradicțiile create în cadrul acestor relații, despre crimă și pedeapsă.

Anul trecut, Levente Molnár, a primit Premiul Criticilor de Film din Ungaria pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru rolurile jucate în filmele Apró mesék (Povești mărunte) și Foglyok (Prizonierii). Molnar a studiat actoria la UBB și este angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. În anul 2016 a avut rolul principal în filmul ”Fiul lui Saul” care a obținut premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Pe lângă protagonistul filmului, Levente Molnár, în film mai apar și actori din Ungaria și România ca: Dénes Babai, Lajos Kovács, Rozi Lovas, Roland Tzafétas.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza