Accident chimic la Turda: s-a spart un rezervor de clor

by admin

Accident chimic la o fabrică din Turda, unde un rezervor de clor avariat a început să deverseze în atmosferă gaz otrăvitor. Alarma a fost dată noaptea trecută, în jurul orei 2:40, de mai mulți muncitori aflați în interiorul întreprinderii. Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă, un echipaj SMURD (trei ofițeri și 15 subofițeri ai ISU Cluj), precum și două echipaje SAJ, unul al IPJ și reprezentanți ai Gărzii de Mediu. 

„Pompierii sosiți la fața locului au constatat că se simțea miros puternic de clor în atmosferă, aerul era iresponsabil în interiorul operatorului economic, era în funcțiune instalația pentru refularea a perdelei de apă, destinată limitării propagării scăpărilor de gaz în atmosferă, iar doi angajați se refugiaseră pe un vagon pentru a evita inhalarea de clor.

Pompierii, echipați cu aparate de respirat cu aer comprimat, au luat recipientul respectiv și l-au introdus într-un bazin cu apă unde au adus și deversat sacii cu agentul de neutralizare (leșie/apă cu sodă caustică) și au acționat concomitent pentru a echipa pe cei doi angajați cu aparate de respirat (din dotarea autospecialelor) și i-au evacuat în siguranță în afara zonei unde se manifesta deversarea de gaz.

A fost creată o perdea de apă suplimentar față de instalația operatorului economic, prin instalațiile celor două autospeciale, pentru a limita cât mai mult propagarea gazului în atmosferă. Patru pompieri din echipajele care au intervenit la locul evenimentului au necesitat administrarea de oxigen, având în vedere că au inhalat clor în momentul schimbării buteliilor aparatelor de respirat cu aer comprimat, dar nu a fost necesar transportul la spital”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

În acest moment nu se mai înregistrează scăpări de gaz, însă forțele de intervenție supraveghează zona în continuare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza