A murit Rodion Roșca, clujeanul considerat părintele muzicii electronice românești

by Cristina Mihaila

Legendarul muzician Rodion Ladislau Roșca s-a stins din viață în acestă dimineață, la vârsta de 67 de ani. Artsitul avea hepatită vitorică C+B și ciroză în stadiu avansat.

„Dumnezeu să te odihnească în pace taticul meu. Tăticul meu s-a stins din viață în urmă unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin suflețel”, a scris fiica artistului pe Facebook.

Născut în Cluj pe 4 aprilie 1953, Rodion Roșca a fost mereu pasionat de zgomote de tot felul. În 1977 muzicianul a înființat grupul Rodion G.A (alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar), proiect considerat revelația rock a României acelor vremuri. A înregistrat melodii avangardiste, cu un soud care nu era cunoscut încă în România acelor vremuri, folosindu-se de instrumente muzicale pe care le-a modificat singur, sintetizatoare și magnetofoane. Rodion Ladislau Roșca a înregistrat peste 70 de piese prin metode proprii.

În piesele pe care le cânta cu trupa lui din anii ’80, Rodion G.A., a utilizat, fără să îşi dea seama, tehnica numită „sampling” prin care folosea anumite părţi dintr-o melodie pentru a compune alte melodii. De exemplu, lua partea de tobe de la o piesă şi o folosea în alte cinci piese fără ca nimeni să îşi dea seama. Îşi înregistra singur piesele, pe aparatură rudimentară şi a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. Era un star el vremurilor de atunci.

În 1983, trupa se destramă , dar Rodion Roșca continuă să compună pentru teatru sau televiziune până în 1989 când, după moartea mamei sale, nu mai găsește resurse să meargă înainte.

În 2008, casa de producție Roadrunner Music România readuce trupa Rodion G.A. în atenția opiniei publice, dupa 19 ani de absență. Încep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., însă totul se oprește odată cu falimentul casei de discuri.

În anul 2012, Rodion Ladislau Roșca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records si mediați de Ambassador’s Reception îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Comenteaza