8 membri ai Sindicatului Judetean Sanitas Cluj cer dreptate la București. Nici elevii nu sunt mulțumiți de bugetul pentru educație

by Oana Spiru

Într-un an în care pandemia încă e prezentă, iar educația și sănătatea sunt fundamentale, autorităle au ales să le aloce foarte puțini bani.


Educația primește cu 0,8% mai mult decât anul trecut, iar Sănătatea primește cu 11% mai puțin, potrivit proiectului de buget pus în dezbatere publică. Atât educația cât și sănătatea sunt considerate fundamentale de Klaus Iohannis, însă acestea nu sunt tratate ca atare.

Vlad Rus, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj susține că banii alocați pentru educație în acest an nu sunt suficienți pentru a acoperi toate cheltuielile.

„Dacă educația primește 2,55% din PIB, adică 28,507 miliarde de lei, din totalul de 1116,8 miliarde de lei, iar din această sumă se scade 70,2%, însemnând 20,031 miliarde de lei (aceștia fiind banii de salarii) ar rămâne 10,543 miliarde de lei pentru alte necesități.

Din cauza faptului că s-a declarat că bursele elevilor intră de anul acesta în bugetul de stat ar însemna că se mai scad 530 milioane de lei din suma rămasă. Prin urmare, noi suntem de părere că cei 10,013 miliarde de lei nu ar fi destui pentru restul necesităților.

În aceste nevoi intră în primul rând transportul elevilor, care în lege este specificat că este gratuit, iar mai apoi materiale școlare, adică manuale și de asemenea și consumabilele din cadrul unităților de învățământ, dezinfectanți și produse igienice, etc”, declară Vlad Rus pentru Servus, Cluj!

Având în vedere bugetul mai mic alocat Sănătății, Federația SANITAS continuă să își arate nemulțumirile și 100 de membrii vor picheta Parlamentul, Guvernul, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor până la sfârșitul lunii februarie. Din Sindicatul Judetean Sanitas Cluj s-au dus la București 8 membri pentru a cere dreptate.

„Vom picheta Ministerul Finanțelor pentru a atrage atenția celor care împart resursele acestei țări asupra faptului că un buget mai mic la Sănătate într-un an cu pandemie nu înseamnă numai un act extrem de nedrept la adresa lucrătorilor din sistem, dar înseamnă și un act profund imoral la adresa cetățenilor României care au nevoie de siguranța unui sistem sanitar public care să îi poată salva de virusul ucigaș și să le poată trata afecțiunile acute, cele cronice sau să le poată asigura tratamentul de urgență!”, spun reprezentanții Federației SANITAS.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza