74% dintre români sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, iar 44% o fac ieșind la restaurant

by Bianca Baraboi

Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți pe nume Valentinus. Acum ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică, sărbătorită în multe locuri din întreaga lume.

La noi în țară tradiția spune că Dragobetele e Ziua Îndrăgostiților, însă chiar și așa, Valentine’s Day a devenit din ce în ce mai popular . Cuplurile dedică timp pregătirii acestei sărbători: unii iau cadouri, alții fac rezervări la restaurante iar alții planifică excursii. Iar cei care și-au găsit sufletul pereche, se logodesc în perioada în care are loc sărbătoarea.

Un studiu recent făcut de cei de la Bookingham pentru anul 2024 arată că 74% dintre români sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, iar cei mai mulți, cam 44% o fac ieșind la restaurant.

sursa foto: Bookingham

E demonstrat că luna februarie e „luna iubirii” iar românii se pare că sunt din ce în ce mai atrași de această sărbătoare.

Studiul arată că 74% dintre respondenții la sondaj au spus că sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. 33% dintre ei afirmă că celebrează dragostea doar pe 14 februarie, pe când mai bine de jumătate (54%) spun că le sărbătoresc pe amândouă – și Valentine’s Day, și Dragobete.

Pentru a marca ocazia specială, cei mai mulți se gândesc la… mâncare. 44% dintre respondenți aleg să iasă la restaurant, 46% preferă să gătească o cină romantică acasă, iar 7% își comandă de pe platformele de livrare la domiciliu. Asta arată că localurile din România au activitate în luna februarie, și că trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor.

Nu doar că majoritatea oamenilor aleg să meargă la restaurant sau să se îndrepte spre mâncare. Studiul ne mai arată și către ce fel de restaurante se îndreaptă românii.

Prima alegere sunt localurile de tip casual. 53% dintre respondenți spun că preferă să sărbătorească Valentine’s Day într-o atmosferă mai relaxată. Restaurantele de fine dining vin pe locul al doilea, fiind alese de 31% dintre români. 9% preferă mâncarea de tip fast food și de Valentine’s Day, 5% ies într-un pub, iar 2% merg la club. Când vine vorba de restaurantele casual, mai multe femei decât bărbați le consideră potrivite de Valentine’s Day (57% vs 49%). Fine dining-ul în schimb, e mai preferat de bărbați decât de femei (41% bărbați vs 21% femei).

Întrebați care sunt criteriile după care se ghidează atunci când aleg un restaurant pentru întâlnirea de Valentine’s Day, românii aleg în principal după atmosfera romantică pe care o oferă locul. Pe locul doi se află calitatea mâncării iar pe locul 3, ofertele speciale pentru acea zi. Prețurile, în schimb, se clasează abia pe locul 8 în criterii.

sursa foto: Bookingham

47% dintre români se așteaptă să cheltuie mai mult de 300 de lei pentru cina de Ziua Îndrăgostiților

Cât sunt dispuși să plătească românii pentru aceste cine? Cum spuneam, prețul e printre ultimele criterii. Așadar, conform sondajului, cei mai mulți români (26%) cred că cina romantică va costa aproximativ 300 lei. 27% spun că vor cheltui sub 300 de lei, iar 47% cred că vor depăși această sumă. Există câteva diferențe de percepție, în funcție de sexe. 

24% dintre femei anticipează că masa va costa mai mult de atât – 400 de lei; pe când doar 20% dintre bărbați sunt de acord. Mai mulți bărbați decât femei (16% bărbați vs 9% femei) cred că cina va depăși 500 lei; lucru care e justificat și de faptul că mai mulți bărbați se îndreaptă spre localurile de fine dining, de Ziua Îndrăgostiților.

24% dintre femei și 19% dintre bărbați își propun să încadreze cheltuielile într-un buget de aproximativ 200 de lei, în timp ce 5% din ambele sexe optează pentru un buget mai restrâns, de 100 de lei.

Însă e de ajuns doar o ieșire în oraș? Întrebați dacă o cină în oraș este suficientă de Valentine’s Day, majoritatea bărbaților (60%) au spus că nu. Femeile, pe altă parte, susțin în proporție de 72% că o masă în doi e suficientă pentru a celebra această zi, ne mai arată studiul.

Ce preferă clujenii?

Când vine vorba de Valentine’s Day, clujenii sunt și ei în rând cu lumea. Fie că ies la restaurant, fie că stau acasă, în ziua de 14 februarie cu siguranță aleg ceva mai special.

Nu am nevoie de o zi anume ca să îmi manifest iubirea, pot să o fac în fiecare zi. Cel mai probabil vom ieși în oraș, eu și soția, iar câteva zile mai târziu vom merge la un spectacol. Am luat biletele de ceva timp, dar putem spune că sărbătorim și prin acel spectacol, spune Raul.

Cred ca anul acesta voi sta acasă așteptându-mi soțul, probabil gătind și ceva bun. Paste, pentru că le iubește. Plus că anul ăsta e special, pentru că avem și un bebe pe drum, ne-a spus Oana.

Am făcut deja rezervare la un restaurant și cred că îi voi mai cumpăra un buchet de flori. E de ajuns cred, spune Gabriel. R: Cam ce buget aloci? Cred că undeva între 300 și 400 lei.

sursa info: Bookingham

Te-ar putea interesa si

Comenteaza