16 intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada sărbătorilor de iarnă

by Oana Spiru

Vacanța de sărbători a adus un număr mare de turiști în cele două domenii schiabile din județ care au funcționat în această perioadă: Buscat și Mărișel.

Nu au lipsit, însă, accidentările pe pârtii, astfel că salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și cei ai formației Salvamont Vlădeasa au fost solicitați în 16 cazuri în perioada 22 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024.

Pe pârtia Buscat, salvamontiștii au intervenit la 14 cazuri, dintre care două victime au trebuit predate ambulanțelor, iar pe pârtia Mărișel la două accidentări.

 • Vă reamintim cum ar trebui să procedați dacă sunteți martorii unui accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă:
  Nu intrați în panică.
 • Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri în X la 4-5 metri în amonte.
 • Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
 • Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca având un posibil traumatism la coloană, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.
 • Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și, în lipsa pulsului sau a respirației, începeți manevrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.
  Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și încercați să faceți compresie.
 • Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.
 • Protejați termic persoana accidentată, discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munților – SALVAMONT România!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza