11 noiembrie, Ziua Veteranilor! Locotenent-colonelul Daniel Cioran: „Pentru mine are o semnificație aparte”

by Oana Spiru

Astăzi este Ziua Veteranilor, denumită inițial Ziua Armistițiului, zi care marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Locotenent-colonelul Daniel Cioran, șef al operațiilor la comandamentul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”ne-a declarat că această zi are o semnificație aparte pentru el fiindcă militarii care au trecut în rândul eroilor în 2003 au făcut parte din Batalionului 151 Infanterie la Iași, pe care l-a condus timp de 3 ani. Totodată, acesta le transmite „La muți ani, tuturor veteranilor de război și tuturor veteranilor care au luptat în teatrul de operaţii oriunde pe acest pământ”.

„Înainte de a venit la Cluj pe această funcție, am fost timp de 3 ani comandantul batalionului 151 Infanterie la Iași. Această zi a veteranilor a fost stabilită în urma trecerii în rândul eroilor a doi militari, la data de 11 noiembrie 2003. Acești doi militari fac parte din cadrul batalionului 151 Infanterie. Primii doi militari care au căzut în Teatrul din din Afganistan aparțin batalionului 151 Infanterie. Fiind comandantul acestei unități și lucrând foarte mult în acea zonă de responsabilitate în fiecare an am avut foarte multe activități specifice acestei zile. Ne-am bucurat să vedem că după mai mulți ani această zi a devenit o zi națională în care se sărbătoresc toți camarazii, veteranii care au luptat în cadrele de operații. Pentru mine are o semnificație aparte”, declară Locotenent-colonelul Daniel Cioran, pentru Servus, Cluj!

Locotenent-colonelul Daniel Cioran, susține că în rândul militarilor români s-a putut observa întotdeauna o evoluție.

„În rândul militarilor români perioada petrecută în teatrele de operații Afganistan, Irak, Balcani, a fost o evoluție pentru că am văzut cum luptă ceilalți militari, a trebuit să ne adaptăm la ceea ce fac ei, să ne îmbunătățim tehnicile și procedurile noastre. Toate acestea în scopul de a fi cât mai buni, de a fi operaționali interoperaționali împreună cu colegii noștrii. Faptul că la acest moment în Afganistan suntem a 4-a forță, ca și număr de militari arată un lucru extraordinar. Adaptabilitatea militarului român, adaptabilitatea statului român, arată că suntem un furnizor de securitate”, mai punctează șeful operațiilor comandamentului Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza