1 aprilie – Ziua Păcălelilor. Când a apărut și ce semnificație are

by Bianca Baraboi

Ziua păcălelilor, marcată în fiecare an la 1 aprilie, este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea. Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui, a fost relativ obișnuită în lume din punct de vedere istoric.

Când a apărut Ziua Păcălelilor

Originile sale sunt încă necunoscute, existând mai multe presupuneri și teorii în legătură cu apariția acestei zile. Iată câteva dintre ele:

O asociere disputată între 1 aprilie și păcăleală este în Povestirile din Canterbury(1392) de Geoffrey Chaucer. În Povestea preotului călugăriței, un cocoș vanitos pe nume Chauntecleer este păcălit de o vulpe pe „De când martie a început treizeci de zile și două”, adică 32 de zile de la începutul lunii martie, adică 1 aprilie. 

Conform unei alte variante, cea acceptată de majoritate, originea semnificaţiei zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În calendarul iulian, ziua de 1 aprilie era ziua sărbătoririi Anului Nou, dar în 1582, în timpul regelui Carol al IX-lea, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian. Din acel moment, data sărbătoririi Anului Nou s-a schimbat cu 1 ianuarie. Oamenilor le-a fost destul de greu să accepte modificarea, aşa că cei care sărbătoreau Anul Nou la data originală erau numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsură ce timpul trecea, oamenii au început să îşi trimită felicitări de an nou din ce în ce mai glumeţe, însoţite, uneori, de cadouri hazlii.

În 1686, John Aubrey s-a referit la sărbătoare drept „Ziua sfântă a proștilor”, prima referință britanică. La 1 aprilie 1698, mai mulți oameni au fost păcăliți să meargă la Turnul Londrei pentru a „vedea spălarea leilor”, ceea ce nu s-a întâmplat.

Tradiții și obiceiuri în România

Se spune că România a început să sărbătorească Ziua Păcălelilor din secolul al XIX-lea și că sunt legate mai multe obiceiuri de această zi, iar unele dintre acestea au luat naștere în lumea satului tradițional.

Cea mai cunoscută ar fi cea în care dacă o fată păcălește un băiat de 1 aprilie, acesta o va lua de soție, pentru că vor face casă bună împreună. În schimb o căsătorie pe data de 1 aprilie nu va aduce nimic bun în viața mirilor, iar bărbatul va fi mereu sub papucul femeii.

În ultimii ani de 1 aprilie persoanele glumețe aleg să facă farse colegilor, familiei, prietenilor. Chiar și presa, fie ea online sau televizată, sărbătorește uneori Ziua Păcălelilor. Aceștia anuță știri false pe care mai apoi le dezmint, însă pe moment, efectul este unul hazliu iar publicul se bucură de glume.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza