Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Psiholog clujean: „Pentru noi fiecare pacient contează!”

by Cristina Mihaila

În fiecare an, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de implicare a unui număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre această afecțiune. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.

Florina Pop, psiholog clinician specialist la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta Cluj-Napoca spune că această zi are ca scop intensificarea acţiunilor menite să conducă la o mai bună informare a opiniei publice în legătură cu această boală, dar şi pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul adecvat.


„2020 reprezintă punctul intermediar al campaniei de 3 ani „Eu sunt și voi face”. „Eu sunt și vreau”. Acesta este un apel la acțiune care solicită angajamentul personal și reprezintă puterea acțiunilor individuale întreprinse acum pentru a avea impact asupra viitorului. Această zi o voi sărbători prin muncă. Mă simt privilegiată să lucrez cu oameni și să fiu înconjurată de oameni”, explică psihologul Institutului Oncologic.


Florina Pop este stâlpul pacienților care suferă de această afecțiune. Aceasta susține că problema oncologică este una complexă, motiv pentru care se muncește în acord cu propriile valori și cu cele asumate la nivel instituțional.

„A fi psiholog în Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuță” înseamnă să mă trezesc în fiecare zi mulțumită de profesia pe care o am și de oamenii alături de care am onoarea să lucrez. Mă bucură faptul că muncim în echipă. Problema oncologică este una atât de complexă, încât fiecare specialist are rolul lui care nu se poate substitui. Pentru noi fiecare pacient contează! Muncim în acord cu propriile valori și cu cele asumate la nivel instituțional: respectul pentru pacienți, îmbunătățirea continuă a calității îngrijirilor, profesionalismul, confidențialitatea, munca în echipă, dar și formarea profesională continuă, atenția acordată cercetării, creativității și inovației”, mai spune Florina Pop.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza