Un nou festival la Cluj! Muzica neștiută a lumii va răsuna la World Experience Festival. VEZI PROGRAMUL!

by Cristina Mihaila

Peste 100 de artiști reprezentând peste 25 de culturi diferite de pe Glob vor urca pe scena celui mai nou festival care va avea loc in perioada 13-16 iunie. World Experience Festival, care vine în premieră la Cluj-Napoca, la Casino-Centrul de Cultură Urbană și în perimetrul acestuia din Parcul Central “Simion Bărnuțiu”, promite o experiență multiculturală unică, pentru toate vârstele.

Călătoria în jurul lumii începe în data de 13 iunie, pe note ale orchestrelor balineze de „gamelan” ale grupului Indonesia Baroque (Indonezia, Java de Vest), într-un performance spectaculos, continuat de Apichat Pakwan, un grup de muzicieni din Thailanda și Olanda, care a lansat un nou stil muzical -Esantronics. Stai relaxat în parc, te bucuri, sperăm, de vreme bună și de o o experiență muzicală transculturală, alături de trupa Tarabband – Irak/Egipt și Suedia, care te poartă pe trei continente, într-un show grandios, promit organizatorii.

În data de 14 iunie, revii la World Experience Festival cu forțe noi și curios de ce te așteaptă. Iar călătoria ta continuă alături de Trupa OM, apoi mergi chiar în Orient, în Asia, pe ritmuri de muzică și dans specifice culturii chineze. Apoi continuă parcursul tău în jurul lumii prin muzica inspirată de natură, în ritmurile peruviane (de la muzica din zona Anzilor sau de influență afro) ale celor de la Sin Fronteras (Peru). Pregătește-te să întâlnești trupa JMO (Elveția, Senegal, Israel) și sunetul deopotrivă melancolic, dar puternic, al Korei (o harfă africană cu 26 de corzi). Iar seara de vineri se încheie cu un live performance incendiar de exotic și ritmic de la Bălașa Percussion “Natural Groove” și un jamsession multiculti inedit, intitulat “The Drift” al celor de la Cercul Întreg.

Ziua de sâmbătă o petreci așa cum se cuvine și începi weekend-ul cu Ansamblul Karaševska Zora din Croația, apoi te lași sedus de muzica și dansurile grecești prezentate de Uniunea Elenă. Dacă nu ai atins încă nivelul complet de relaxare, o poți faci prin yoga cu Sahaja Yoga care te vor purta direct pe tărâmul Indiei. Pregătește-te, de asemenea, să călătorești și pe un continent ceva mai îndepărtat, pentru că artistul Manu Vera Tudela vine direct din Peru, cu stilul său muzical din zona folk, influențat de ritmurile latino care se îmbină pe alocuri cu blues, soul și pop. Cum se lasă seara, suntem introduși în zona de world music prin Exotica Radio DJ Set, proiectul plin de exotism al lui Miguel Angelo Ferreira care și-a propus să aducă în România soarele și muzica prin ritmurile specifice multiculturalismului colonial cu care se identifică țara sa nativă, Portugalia. Seara continuă cu orientalismul trupei Mozayek din Siria și desigur mult așteptata orchestră multiculturală din Senegal, Elveția și Franța, Pape Djiby Ba & Orchestre Afro Suisse.

Începem energizant ziua de duminică, 16 iunie, printr-o introducere ritmică în atmosfera festivalului cu prietenii noștri de la Sahaja Yoga și Exotica Radio Dj Set, care vin cu un nou performance. Îți propunem să închei seara de duminică cu ultimele concerte ale festivalului, prin concertul Frânturi din Orașul Încărunțit – Povestea orașului Alepo într-o interpretare muzicală orientală fără precedent pe scena WEF cu muzicienii Mohamad Zatari (Siria) și Michael Acker (România), Lela Soto Trio Flamenco va aduce atmosfera și ritmurile muzicale ale unei taverne iberice la Cluj-Napoca și desigur, rtmurile voodoo din Caraibe și linia melodică de blues-rock a anilor ’70 prin trupa electrizantă Moonlight Benjamin.

De asemenea, pe lângă concerte, organizatorii promit expoziții, photo-booth-uri exotice, workshopuri muzicale și de dansuri din mai multe zone ale lumii, jamsessions, conferințe informale cu artiștii și multe alte surprize. Fiind o ediție aniversară și în premieră în acest oraș, organizatorii festivalului de la Asociația ESCU vor asigura tuturor participanților intrare liberă la toate activitățile de sub umbrela proiectului. Programul zilnic al festivalului de activități și spectacole are loc între orele 15.00-22.00.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza