Tineri interpreți de muzică populară din toată țara, așteptați la Festivalul – concurs „Dumitru Sopon”. Ce condiții trebuie să îndeplinească

by admin

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj organizează în perioada 22 -23 iunie la Casa de Cultură din localitatea clujeană Gilău, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului – concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”.


„Manifestarea îşi propune să menţină vie memoria artistului ardelean Dumitru Sopon, una dintre frumoasele voci ale cântecului popular românesc. De asemenea, urmărește promovarea tinerilor interpreţi care să ducă mai departe activitatea, numele şi repertoriul înaintaşilor și să pună în valoare tradiţia muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului şi a portului tradiţional”, declară organizatorii.


Festivalul este deschis tuturor interpreților vocali ai folclorului muzical din întreaga țară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. Concurenții vor aborda un repertoriu autentic și vor purta costume tradiționale, reprezentative pentru zona de proveniență. Conform regulamentului concursului, doritorii se pot înscrie la festival până în 7 iunie a.c, la adresa: traditii@traditiiclujene.ro. Nu pot participa în concurs câștigătorii Premiului I și ai Trofeului edițiilor precedente, aceștia fiind invitați în recitaluri la edițiile viitoare.


Pentru preselecție, candidatul trebuie să trimită o înregistrare video, în care să interpreteze fără acompaniament cele două cântece cu care va concura: o doină (sau un cântec doinit, o baladă) și cântecul ritmat, care va fi interpretat în concurs cu acompaniament orchestral. De asemenea, trebuie să trimită partitura pentru cântecul cu acompaniament.
Candidații admiși în concurs în urma preselecției vor evolua pe scena festivalului, sâmbătă, 22 iunie , de la ora 18, Casa de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău, în fața unui juriu format din specialiști în domeniu. În ziua următoare, tot de la ora 18.00, va avea loc Gala Laureaților și Festivitatea de premiere. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.


Interpretul de muzică populară Dumitru Sopon s-a născut la 21 martie 1936 și decenii de-a rândul a încântat publicul iubitor de folclor cu vocea sa pătrunzătoare, unică, de neconfundat și cu un repertoriu de cântece caracterizat de o deosebită sensibilitate și originalitate. S-a afirmat încă de pe vremea când era copil și participa mereu la activitățile artistice ale Căminului cultural din comuna Gilău. În armată a fost selectat pentru a participa în concertele Ansamblului folcloric „Ciocârlia” din București, unde, dirijorul și compozitorul Constantin Arvinte i-a apreciat calitățile vocale și l-a îndrumat spre profesia de interpret de muzică populară.


Din anul 1957 a fost angajat la Filarmonica de Stat din Cluj, unde a lucrat întreaga viață. Repertoriul său cuprinde peste 100 de cântece, din genuri diferite – de jale, de dor, de înstrăinare dar și de petrecere, de dragoste și chiar popular-patriotice. De-a lungul vieții a fost deseori laureat și distins cu premiul I la mai multe dintre etapele naționale ale Festivalului „Cântarea României”, a primit Premiul „Etnos” în 1997, apoi titlul de „Excelență în cultură” din partea Ministerului Culturii și medalia „Serviciul Creștin”, oferită de președintele țării. A fost ales membru de onoare al Fundației „Avram Iancu”, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și invitat în Senatul American pentru a primi diploma „Persoană de onoare” din partea statului Carolina de Nord, alături de invitația permanentă în SUA.
Cea mai importantă realizare la care Dumitru Sopon ținea foarte mult a fost înregistrarea unui compact-disc, „unicat în folclorul românesc”, cu cântece vechi și dragi tuturor românilor, alături de Ion Pojar – prim-solist la Opera Română din Cluj-Napoca și Theodore Coresi – solist al Operei din Viena.
Dumitru Sopon, slujitorul credincios al scenei și folclorului românesc de la poalele Munților Apuseni, a trecut la cele veșnice în toamna anului 2006. Festivalul național de interpretare a cântecului popular românesc ce-i poartă numele, organizat periodic în comuna Gilău, județul Cluj, duce mai departe faima marelui artist.

http://www.servuscluj.ro/?page_id=2128

Te-ar putea interesa si

Comenteaza