Începe Mera World Music – Festivalul de șură al Transilvaniei

by admin

Din 1 până în 4 august satul clujean Mera găzduiește o nou ediție a festivalului
Mera World Music .

La ediția din 2019 vor cânta artiștii:

• Trei Parale (RO) – compozitorii și interpreții muzicii din filmul Aferim, câștigător al premiului Ursul de Argint de la festivalul de film Berlinale – reconstruind muzica cântată în curțile Munteniei din perioada ocupației otomane

• Torgeir Vassvik (NOR) reprezentanți ai comunității sami – și a celei mai vechi tradiții de muzică vocală europeană: Joik – stilul muzical interpretat de Vassvik, este o formă de cânt șamanică ce se aseamănă cu incantațiile indiene din America de Nord. Textul cântului nu este despre o persoană sau un obiect, ci prin cânt, interpretul de fapt evocă o persoană, un loc, sau un animal. Conform legendelor, comunitatea sami ar fi învățat joik de la zânele nordului.

• Csík Zenekar (HU), important nume algenului world music maghiar.

• Near East Collective (GR, TR, GB), care aduce melodii din Orientul Apropiat, mai precis din zonele fostului Imperiu Otoman locuite azi de turci și greci. Va fi prima dată de la ocuparea turcească când în zona Călatei va răsuna din nou muzica Imperiului Otoman, live.

• Romano Drom (HU) „Drumul Țiganilor” – aduce o muzică cântată pe limba arhaică a țiganilor valahi, cu accente moderne. Orchestra a avut turnee din Cairo până în New York, din Korea de Sud până în Londra, din Beijing până în Oslo, în Orientul Mijlociu și cel Îndepărtat, și în mai toate țările Europei.

• Erdőfű Népi Kamarazenekar – o orchestră care va introduce publicul în tainele muzicii populare din Bazinul Carpatic, cu contribuția unor lăutari din Transilvania.

Din 2018, prin contribuția Fonó Budai Zeneház, biserica reformată din centrul satului a devenit locația pentru concerte mai discrete. Una din cele două evenimente din această locație va fi oferită de Kubinyi Júlia și Szokolay Dongó Balázs.

Nu va lipsi Fölszállott a Páva Show (HU/RO/RS) – un program care se bucură de mare succes în fiecare an. Câștigătorii concursului de talente în muzica și dansul tradițional vor fi prezenți pe scena din Mera – între ei și cei doi organizatori ai Mera World Music Festival, dansatorii Bethlendi András și Varga Zoltán.

Interpreții locali, lăutarii din Călata sunt anunțați drept importanți interpreți ai festivalului, la fel ca protagoniștii jam sessionurilor intercontinentale, organizate pe lângă șură, care îmbină ritmuri balcanice și sud-americane.

Vineri, 2 august, iubitorii de virtuozitate sunt așteptați la al doilea Concurs de Primaș.

Sâmbătă, Concursul de Feciorească va evoca culegerea de muzică și dans popular de la Turea din 1969, considerată cultică de către dansatorii de muzică populară.

Abonamentele se găsesc pe pagina festivalului. Persoanele sub 14 ani pot participa la toate evenimentele festivalului contra unui voucher de 10 Ron pe care îl pot consuma în perimetrul festivalului..

Satul Mera se află la 13 kilometri de Cluj-Napoca, pe teritoriul comunei Baciu. La Mera se poate ajunge cu ușurință cu microbuzele festivalului care vor porni de la Gara Mică (informațiile complete despre transport, în curând, pe pagina de Facebook Mera World Music Festival și pe www.meraworldmusic.ro), cu autobuzul M34 al CTP, cu trenul, cu mașina sau chiar și cu bicicleta.

Pentru cei care doresc să stea în sat peste noapte, localnicii își deschid porțile și în acest an și oferă atât camere, cât și locuri de campare. Pentru rezervări și informații suplimentare doritorii sunt rugați să scrie un e-mail la camping@maraworldmusic.com.

Informații, noutăți, fotografii și conținut video găsiți pe pagina de Facebook a festivalului: Mera World Music Festival – în limbile română și engleză, respectiv Méra Világzenei Csűrfesztivál – în limba maghiară, precum și pe websiteul oficial al festivalului, www.meraworldmusic.ro.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza