Documentarul „Băbăluda de la Buru” va fi prezentat la Muzeul Etnografic

by admin

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Turda TV și revista culturală Ecouri, îi vă invită pe clujeni miercuri, 31 iulie, de la ora 19, la la prezentarea filmului documentar „Băbăluda de la Buru”, o producție a Casei Colecțiilor 2019.

Obicei arhaic, încărcat de semnificații complexe, Băbăluda este un obicei străvechi care supraviețuiește încă pe valea Arieșului, la Buru. Rolurile din cadrul ceremonialului ritual sunt interpretate de localnicii care se străduiesc să ducă tradiția mai departe: Marcel Drăguș (Mutul Băbăluzii), Claudiu Bulea (Dobaș 1), Răzvan Brad (Dobaș 2), Dan Todor (Măriuța), Elisei Oancheș (Militar 1), Adrian Luca (Militar 2).

Imaginea este semnată de Aurel Șandru, Ovidiu Cosac, iar editarea-montaj, ilustrația muzicală și subtitrarea de Radu-Bogdan Zgârvaci.

Coloana sonoră este alcătuită din melodii populare instrumentale din Munții Apuseni, oferite de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Scenariul și regia sunt semnate de Emil Hălăștăuan, iar producător este Zoli Mladszi. Povestitorul din film este Cornel Miron, de la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda.


Realizatorii filmului au consultat lucrarea antropologului clujean Bogdan Neagotă, Rituri pubertare și ceremonializare calendaristică în complexul „Păpălugării din Transilvania”. Perspective etnologice și istorico-religioase, dar și Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești, realizat de etnologul Romulus Antonescu.

Filmul va fi prezentat de un reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Intrarea este liberă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza