Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena – 21 Mai

by Bianca Baraboi

În fiecare an, pe 21 mai, creștinii ortodocși și greco-catolici din România și din alte părți ale lumii îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, două dintre cele mai importante figuri ale creștinismului timpuriu. Această zi este marcată de rugăciune, recunoștință și tradiții frumoase, mai ales în satele și comunitățile unde credința joacă un rol central în viața de zi cu zi.

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena?

Sfântul Constantin cel Mare, născut în anul 272, a fost împărat al Imperiului Roman între anii 306 și 337. Este cunoscut mai ales pentru Edictul de la Milano din anul 313, prin care a acordat libertate religioasă creștinilor, punând capăt persecuțiilor și recunoscând oficial creștinismul ca religie permisă în imperiu. Tot el este fondatorul orașului Constantinopol (astăzi Istanbul), care a devenit o nouă capitală a imperiului și un important centru creștin.

Sfânta Elena, mama împăratului, este venerată pentru evlavia și dăruirea sa față de credința creștină. În jurul anului 326, Elena a făcut un pelerinaj în Țara Sfântă, unde, potrivit tradiției, a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, devenind astfel cunoscută ca „împărăteasa care a găsit Sfânta Cruce”.

Semnificația sărbătorii

Ziua de 21 mai este o zi a credinței, speranței și luminii, în care sunt celebrate curajul, viziunea și iubirea de Dumnezeu manifestate de cei doi sfinți. Este o sărbătoare care ne reamintește cât de important este să avem valori solide, să susținem binele și adevărul, indiferent de vremuri.

Pentru mulți români, această zi are și o semnificație personală, pentru că numeroase persoane poartă numele Constantin, Elena, și derivate precum Costel, Costin, Costică, Leana, Lenuța, Ileana. Astfel, este și o zi a onomasticilor, a urărilor și a bucuriei împărtășite în familie și între prieteni.

Tradiții și obiceiuri populare

În unele regiuni din țară, ziua de 21 mai este însoțită de tradiții legate de agricultură și protecția gospodăriei. Se spune că, dacă în această zi este vreme frumoasă, va fi un an bogat. În zona rurală, se obișnuia să se stropească grădinile și animalele cu agheasmă pentru a le feri de boli și dăunători.

De asemenea, se aprind lumânări în cimitire, pentru sufletele celor adormiți care au purtat numele sfinților sau care au fost apropiați de familie.

Constantin și Elena – protectorii creștinismului

Prin faptele și credința lor, Sfinții Împărați Constantin și Elena rămân simboluri ale unei epoci în care creștinismul a ieșit din umbră și a devenit o forță spirituală ce a modelat civilizația europeană. Ziua lor nu este doar o simplă sărbătoare religioasă, ci un moment de reflecție asupra valorilor care ne unesc și ne definesc ca oameni.


La mulți ani tuturor celor care poartă numele Constantin, Elena și derivatele acestora! Să aveți parte de sănătate, bucurii și împliniri!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza