Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor. Tudor Sălăgean: semnificație, tradiții și obiceiuri

by Oana Spiru

Vinerea Mare a Paștelui, numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este o zi foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, fiind asociată cu patimile și răstignirea lui Isus Hristos.

Semnificație specială pe care o are aceasta zi pentru lumea creștină a reprezentat și motivația inițiatorilor legii votate în Parlament în anul 2018, prin care Vinerea Mare era declarată sărbătoare națională.

„Există mai multe credințe și tradiții care sunt asociate asociate acestei. După cum își amintesc toți cei care au ajuns să cunoască satul tradițional, Vinerea Seacă era o zi a postului negru, care era ținut în special de femeile în vârstă. În Vinerea Mare erau interzise aproape toate muncile specific feminine, în special cusutul, torsul, țesutul, sau spălatul hainelor. Era de asemenea interzis și gătitul, și în special coptul pânii sau al cozonacilor.

Totuși, în unele zone, Vinerea Mare era ziua în care erau vosite ouăle de Paște. Potrivit unei legende creștine, Maica Domnului a pus un coș cu ouă sub crucea Răstignirii, iar acestea ar fi fost înroșite cu sângele Mântuitorului. Alte legende creștine spun de-a dreptul că la moartea lui Isus s-ar fi înroșit, deodată, toate ouăle din lume, anunțând astfel Învierea care va urma”, povestește istoricul și etnograficul Tudor Sălăgean.

Istoricul Tudor Sălăgean povestește că în alte părți ale țării vopsirea ouălor de Paște este făcută în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare.

„Se crede, de asemenea, că e bine ca bărbații să nu se barbierească în această zi. De asemenea, era interzisă baterea cuielor, aceasta fiind asociată cu patimile Mântuitorului. Se credea, în schimb, că îmbăierea oamenilor de Vinerea Mare era aducătoare de sănptate și noroc, iar ploile căzute în această zi erau considerate benefice și aducătoare de prosperitate”, mai spune Tudor Sălăgean.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza