UPDATE. VIDEO&FOTO | Proteste în fața Primăriei Cluj-Napoca pentru redeschiderea curților școlilor și în afara orelor. Ce le-a transmis primarul Emil Boc

by admin

Comunitatea Declic a organizat astăzi, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, un protest intitulat „Scoateţi lacătul de la curtea şcolii! Strada nu e loc de joacă!”. Participanții au afișat bannere cu diverse mesaje, au adus chiar și mingi de diferite mărimi și au improvizat și un spaţiu de joacă în faţa instituţiei, tocmai pentru a atrage atenţia autorităţilor că strada nu este un loc de joacă potrivit. 

“Am venit astăzi la protest cu părinții pentru că vrem să fie deschise școlile. În curtea școlii mele poți să joci fotbal, deoarece sunt porți. Putem să jucăm și baschet. Este periculos să ne jucăm pe stradă. Părinții tot îmi spun asta. De aceea vreau să fie deschise terenurile de sport. Vrem să ne jucăm”, ne spune unul dintre copiii care au venit la protest.

“M-am bucurat să ma implic in acțiunea Declic prin care zece mii de semnături au fost date nu doar primarului Emil Boc, ci presedintelui Asociației Municipiilor din România. Mai mult, 12 asociatii suntem implicate in cereri similare la nivel guvernamental. Repet de ce e important: nu avem destule spații publice de mișcare într-o țară cu mentalitate de lacăt pe poartă. Sunt curios de rezultatele din 2021 (studiul privind miscarea se face o data la 7 ani), pt ca din pacate suntem de 10 ori (da, de zece ori, ați auzit bine!) sub media UE la făcut mișcare!

De aceea, ne luptăm pt deschiderea pe bune a curților școlilor, pentru parcuri, ca Parcul Est, cel mai mare din Cluj, și culoare verzi albastre ca la SOMEȘUL metropolitan pe zeci de km de piste, culoare pietonale si zone verzi. Vrem acest lucru pentru ca elevii, copiii noștri să fie mai sănătoși și noi, ca părinți, să facem mișcare împreună cu copiii noștri”, a transmis Adrian Dohotaru.

De asemenea, protestatarii i-au înmânat primarului Emil Boc o petiţie cu aproape 10.000 de semnături prin care se cere ca toate curţile şcolilor să fie accesibile pentru copii şi în timpul liber, în week-end-uri şi în vacanţe.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, salută demersul comunității Declic și spune că este un susținător al oricărui plan civic de interes public. Edilul a precizat că în jurul datei de 15 august va avea loc o ședință a Comitetului Director la care vor participa mai mulți primari ale municipiilor din țară unde va fi dezbătut și acest subiect. Ba mai mult de atât, Boc este și președintele Asociației Municipiilor din România.

“Cetățenii de rând sunt acei eroi care fac democrația posibilă și consolidată. De aceea eu apreciez dedicarea pentru probleme de interes public pe care o aveți în România. Eu mă bucur că sunteți susținători ai unui proiect pe care noi, cei de la primărie, îl avem de câțiva ani buni și ne luptăm să-l implementăm. Ne ajutați pentru a conștientiza directorii de școli că nu este doar un moft al primarului sau al Consiliului Local, ci este o dorință a tuturor cetățenilor.

Acei directori care nu respectă decizia primăriei să fie schimbați prin procedură legală prevăzută de lege. La Cluj situația stă bine. Mai sunt câteva cazuri izolate de curți care nu sunt deschise tot timpul până la ora 20. Poliția locală verifică periodic, în fiecare săptămână acest lucru.

Am spus că de la 1 august vom face lista rușinii. Rușinea face parte din cei 7 ani de acasă. Dacă nu ești în stare să respecți o regulă, nu ai ce căuta într-o funcție de conducere.

Din păcate, avem cea mai mare rată a obezității din Uniunea Europeană. Când am fost la Bruxelles și am auzit acest lucru, m-am adâncit în scaun.

Vă felicit, eu întotdeauna voi fi un susținător al unui demers civic de interes public, chiar dacă este critic uneori. Face parte din democrație.

Probabil după 15 august va avea loc prima ședință a Comitetului Director, iar atunci voi prezenta acest dosar cu semnături. La acel eveniment vor participa mai mulți primari ale municipiilor din România. N-am rețineri că primarii nu doresc acest lucru. Probabil că este o problemă la ecosistemul local, e a-l urni. Nu cred că este o prioritate pentru unii. Efectiv n-au pus-o pe lista de priorități. Dacă și nouă ne-a trebuit doi ani de zile să conștientizăm să vorbim, să trecem de la vorbe la fapte”, a explicat Emil Boc.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza