Video: Florin Piersic a fost transferat la Institutul “Matei Balș” din Capitală. Declarațiile medicilor clujeni despre starea de sănătate a actorului

by Bianca Baraboi

Florin Piersic a fost transferat, marţi seară, în cele mai sigure condiții, de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD. Decizia a fost luată de familie, pentru ca acesta să fie sub supravegherea medicului care i-a montat proteza de la genunchi.

La Cluj-Napoca medicii de la Institutul Inimii au oferit declarații despre starea actorului dar și despre demersurile și tratamentele care i s-au aplicat aici, pe parcursul internării.

Florin Crișan, manager Institutul Inimii Cluj: Vreau din start să știți că în toată această perioadă, pe lângă colegii mei pe care îi vedeți alături de mine, au fost mulți alții implicați. Atât din spitalul nostru cât și din alte spitale din Cluj. S-a lucrat cu o echipă multidisciplinară, cu oameni care au răspuns foarte prompt la chemările noastre, au fost zile în care domnul Piersic era consultat dimineața, seara, de către infectioniști, ortopezi, care s-au ocupat de dumnealui la spitalul Militar, Spitalul de Boli Infecțioase a fost parte din povestea asta, adică să rețineți că ceea ce se face în Cluj și ce s-a făcut în cazul dumnealui, s-a făcut la nivel înalt. Demersul de a merge la București vine exact în ideea de a face ceea ce s-a întâmplat și în cazul nostru, medicul care a intervenit și a implantat dânsului acea proteză, trebuie să facă o reevaluare ortopedică. Nu a fost un demers al nostru de a ne recunoaște prin asta limite , pentru că la nivel de oraș lucrurile puteau fi rezolvate. A fost decizia familiei, și nimic altceva.

Operația pe inimă la care Florin Piersic a fost supus în ziua de Paște a fost realizată de echipa doctorului Horia Roșianu, coordonatorul departamentului de Ritmologie Invazivă, în colaborare cu medicul Adrian Ștef, șeful Secției de anestezie. Stimulatorul cardiac îl poartă de aproximativ 15 ani, fiindu-i aplicat tot de medicul cardiolog Roșianu. Acesta a explicat starea în care marele actor a ajuns la Institut.

Conf. Dr.Horia Roșianu: Situația era a unui pacient cu septicemie. Cu o infecție generalizată în sânge, cu tratament antibiotic complex, dar care avea doua particularități. Și anume: 2 zone protetice, o proteză de genunchi și material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicina că materialele protetice nu se pot apară în fața unei infecții severe, altfel spus în acele zone, germenii bacterieni se colonizează și se sustrag tratamentului antibiotic, astfel încât , în principiul general se spune că ar trebui extrase toate materialele protetice, pentru a da posibilitate tratamentului antibiotic să acționeze împotriva germenilor care determină infecția septicemică.
Deci în linii mari ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi, sigur este o acțiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparține specialității noastre, dar în același timp din nefericire, cum desigur putea să fie de așteptat, s-au infectat și sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă.
Aici trebuie să le mulțumesc colegelor noastre ecografiste, printre cele mai bune din țară, care ne-au demonstrat prin examinările pe care le-au făcut că într-adevăr sondele sunt infectate, și sigur este știut că astfel de materiale nu reușești să le sterilizezi altfel decât îndepărtându-le.
Așa cum s-a spus deja, din nefericire pentru situația care se crease în acel moment, eu eram în vacanță, în vacanța copiilor din această perioadă, în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu evoluția și cu situația medicala a domnului Florin Piersic, și încă un principiu e de asemenea demn de remarcat, faptul că în fața unei sonde pe care o găsești infectată printr-o examinare de ecografie performantă, primul lucru nu este o acțiune isterică, iertați-mi termenul, de a te repezi și de a scoate repede sonda, ci de a face un tratament antibiotic bine controlat, bine țintit, de a evalua situația pacientului, de a vedea dacă infecția are tendința de a retroceda și de a pregăti cu minuțiozitate o astfel de intervenție. De ce, pentru că, acum intervenția fiind depășită cu bine, putem să o spunem, si trebuie să o știți de la noi cei care facem astfel de proceduri, extragerea de sonde din inimă, și notez, sondele pe care le avea Florin le-am implantat eu în urmă cu 15 ani, este un timp foarte mare, foarte lung, timp în care sondele își iau puncte de fixare, puncte de fibrină în zonele în care sunt în contact cu marile vase din torace și cu pereții inimii, astfel încât dacă te apuci să tragi necontrolat de sonde, riști să sfâșii marile vase din torace sau să rupi pereții inimii, ceea ce înseamnă moarte procedurală.

Infecția a pornit cel mai probabil de la o branulă

La Institutul Inimii o echipă formată din 11 medici au realizat intervenția chirurgicală a maestrului, de scoatere a stimulatorului cardiac. Medicii spun că cel mai probabil actorul a luat infecția în urma unei branule puse, pentru că în momentul internării la Spitalul Militar, aceasta o avea deja.

Prof.Dr. Adrian Molnar: Despre starea de sănătate a domnului Florin Piersic am fost contactat de domnul manager al Spitalului Militar din Cluj, în urma cu 7 zile, când mi s-a spus despre boala dânsului, și despre faptul că, infecția care era localizată la genunchi și care a fost tratată la nivelul Spitalului Militar, s-ar fi extins la nivelul inimii.
Atunci am fost rugați să îi facem o evaluare și să ne sfătuim, ce putem să rezolvăm și ce trebuie rezolvat în situația dânsului. Dânsul a ajuns la Spitalul Militar după cum probabil ati aflat, în urma unei infecții pe care a contactat-o probabil de la o perfuzie, o branulă care i-a fost pusă dânsului cu câteva zile înainte, cel mai probabil, nu se știe exact punctul de plecare. Dânsul a acuzat dureri la nivelul genunchiului, apoi febră acasă, și a fost dus de urgență la Spitalul Militar unde i s-au făcut tratamentele necesare. Când a ajuns la noi în spital în data de 29 aprilie, pentru a fi evaluat, a fost văzut de colegele mele de a cardiologie, și sigur că s-a pus diagnosticul de prezență a unor vegetații, respectiv a unei infecții la nivelul sondelor de stimulare care au fost implantate în inimă în urmă cu 15 ani, și câteva filamente pe valvă. Sigur că nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată, sigur că am evaluat situația , am considerat că în timp , în decursul a câteva zile după ce facem o încărcare cu antibiotice potrivită, urma să i se scoată și acele sonde din inima. Așa încât i-am propus maestrului să fie internat la noi în spital, într-o primă fază dânsul ne-a cerut să continue tratamentul la Spitalul Militar unde se simțea foarte bine îngrijit și în siguranță, i-am respectat dorința, dânsul s-a dus înapoi la Spitalul Militar, pentru ca a doua zi, să fim contactați la nivelul Spitalului Militar și să ni se solicite să îl primim totuși în institut, pentru că se considera de acolo că va fi mai bine supravegheat aici, având în vedere posibilele complicații care puteau apărea în această situație. Și dânsul a acceptat să vină. A venit, a fost imediat internat , a stat în secția de terapie intensiva la cardiologie 2 zile, apoi l-am mutat sus la chirurgie cardiacă, în secția de terapie intensiva, nu pentru că ar fi avut nevoie de o terapie intensivă ci pentru că era mai bine izolat acolo. Toată această perioadă a fost văzut de mai mulți specialiști, ortopezi, infectionisti, și bineînțeles cardiologi.

Medicii clujeni spun că starea de spirit a actorului este foarte bună iar în momentul plecării spre București acesta era așa cum îl știm toți, glumeț și cu zâmbetul pe buze.

De la București medicii au anunțat și ei că maestrul Florin Piersic este într-o stare stabilă, , dar nu se pronunţă asupra evoluţiei, dată fiind vârsta şi comorbidităţile.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza