Viața de artist în pandemie: “Mie nu îmi mai sună bine să cânt online”

by admin

Viața artiştilor din România a fost dată peste cap odată cu instalarea pandemiei. Situația a devenit tot mai incertă, în condiţiile în care măsurile de distanţare socială au lăsat fără activitate aproape întreaga industrie de divertisment. Artiștii trec prin cea mai grea perioadă a vieții lor, deoarece sunt dependenți de contactul uman, de emoții, de public, dar mai ales că principala sursă de venit pentru o bună parte din ei o reprezenta organizarea concertelor. Cu zeci de concerte anulate, aceștia au migrat către spaţiul online, însă disponibilitatea publicului pentru un astfel de mediu rămâne în continuare mică.

“Eu nu sunt adeptul online-ului. Este ceva artificial care nu-și are locul în ceea ce trebuie să redea domeniul acesta al artei. Nu mă gândesc că voi sta într-un fotoliu făcând bani din online. Vreau să fie așa cum cum îmi doresc de fapt, să mă întâlnesc cu oamenii, să cântăm live mai ales că eu mereu am fost total împotriva celor care fac playback. Am avut două concerte acum două săptămâni, între prieteni, pe 7 și 8 martie. Trebuia să am vreo cinci, dar s-au anulat. Incidența în județele unde am avut concertele nu era mare, acele locații erau deschise 30%. Dar acestea nu sunt concerte…nu le putem numi așa. Este o întâlnire, așa, de suflet între prieteni”, declară chitaristul, interpretul și compozitorul clujean de muzică folk, Emeric Imre.

Interpretul clujean spune că a fost total atipic anul 2020, unul care trebuia să arate cu totul altfel în care să susțină zeci de concerte.

“În 2019 am avut cel puțin 7-8 concerte pe lună. În unele luni, chiar mai multe. Deci vă dați seama că este vorba despre zeci de concerte anulate în 2020. Din 15 mai până prin octombrie a mai mers cum a mers. Au existat concerte, dar nu la capacitate maximă, ci la jumătate. Pagubele materiale au fost mari, bineînțeles, indiscutabil. Acele evenimente despre care vă spuneam au fost ținute pe terase în aer liber. Totuși, aici intervine și factorul de a sta cu teama în spate. Să nu stai de vorbă cu oamenii care vin la concert, să porți mască, tot timpul să stai cu frica ce va fi, cum va fi. Stresul acesta ține în chingi inspirația și ceea ce trebuie să transmită un artist pe scenă”, explică Imre.

Statul îi ajută și nu prea pe artiști chiar și în astfel de condiții: “Se primește o sumă lunar dacă depui actele în perioada 1-10 a lunii. Luăm în jur de 4.000 de lei din care aproape jumătate trebuie să îi dăm înapoi pentru impozite”, ne mai spune interpretul clujean.

La randul ei, îndrăgita interpretă și compozitoare Magda Puskas este de părere că această perioadă ar putea să îi facă atât pe artiști, cât și pe iubitorii de artă, de cultură, să-și dea seama cât de prețioase au fost momentele dinaintea pandemiei. Nici ea nu mai vrea să cânte online, deoarece nu simte acea vibrație specifică unui live, pe marile scene.

“Din punctul de vedere al artiștilor probabil că este o cotitură. Acum vedem ce înseamnă arta și cultura live. Această pandemie ne-a făcut să ne dăm seama de unele lucruri pe care le consideram normale până acum. Mie nu îmi mai sună bine să cânt online. Dacă nu văd publicul în ochi, dacă nu rezonez, dacă nu reprimesc vibrația pe care o eman, atunci pentru mine cultura devine ceva sec, ceva gol, fără emoție. Cred că este o perioadă de trecere. Poate că totul a fost ca o rutină, iar acum ne dăm seama cat de prețioase au fost aceste momente. Poate că era nevoie de o repunere pe o anumită șină, pe un anumit trend”, explică Magda Puskas.

Compozitoarea se arată indignată de repercusiunile pandemiei: “Dacă va trebui, mă voi reorienta pentru că aceasta este modalitate de a merge mai departe. Nu vom mai cânta. Să vedem până unde vom rezista fără emoție, fără cultură, fără artă. Poate că se poate și fără. Probabil că este un experiment. Concret, de acum încolo acțiunea o să fie importantă, nu doar speranțele. A trecut acea etapă. Suntem singurii care ne putem rezolva problemele”.

În anul 2020, interpretei i s-au anulat în jur de 20 de concerte. Chiar dacă nu e adepta spectacolelor online, va face o excepție de la propria regulă și va cânta peste o săptămână la Casa de Cultură a Studenților din Cluj în cadrul festivalului de folk “Om Bun”: “În data de 30 martie va avea loc, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, concertul Ecou, în online. Cei care suntem din Transilvania înregistrăm aici, cei din zona București acolo la ei. Va fi în cadrul festivalului de folk, <<Om Bun>> organizat de Victor Socaciu. Deși nu prefer să cânt online este vorba despre un grup, nu doar despre mine”, încheie Magda.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza