Testare ”din mașină” pentru coronavirus, propunerea medicilor de familie din Cluj

by admin

Pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare la centrele de recoltare a probelor pentru noul coronavirus, medicii de familie propun amplasarea unor centre gratuite de recoltare RT-PCR de tip drive-test în cartierele din Cluj Napoca. Această procedură ar permite creșterea capacității de testare și ar ușura atât misiunea medicilor, cât și a pacientului, căruia i se recoltează probele fără să fie nevoit să coboare din mașină.

“Noi ne confruntăm acuma cu imposibilitatea de a testa cazurile suspecte care vin la noi sau pe care îi consultăm telefonic şi care se încadrează în definiţia de caz. Ca să putem ţine sub control direcţia, cel mai sigur ar fi să putem să testăm mai mult şi să putem să avem un rezultat cât mai repede. Este total neeficient să porţi salvarea dintr-o parte în alta a judeţului. Se pierde mult timp şi sunt mulţi bani care se consumă pe transportul ambulanţelor şi a personalului medical, când lucrul acesta ar putea fi rezolvat prin amplasarea unor containere, aşa cum există şi la intrarea în spitale pentru triaj, în parcarea unor hipermarketuri, un loc în care să fie permis accesul maşinii. Cheltuielile ar fi mult scăzute, iar timpul de aşteptare ar fi de asemenea redus”, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.

O altă propunere venită din partea medicilor de familie se referă la asigurarea unui depozit de pulsoximetre și butelii de oxigen, pentru măsurarea saturației în oxigen, tratamentul și monitorizarea pacienților cu COVID-19.

“Pentru a putea monitoriza într-adevăr corect şi eficient am avea nevoie de acele pulsoximetre, pe care pacienţii să le aibă. Acestea se pot oferi cu titlul de comodat prin asistenţa socială a autorităţilor locale, astfel încât medicii de familie să poată, acolo unde este cazul, să se facă o monitorizare corectă a stării de sănătate şi să nu-i trimitem în spitale atunci când sunt unele simptome subiective. Dacă avem la îndemână pulsoximetrie ne putem orienta şi putem să recomandăm un tratament adecvat”, a mai adăugat președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza