Terasele amenajate pe locurile de parcare au avizul DSP. Decizia e la primărie

by Cristina Mihaila

Propunerea de a amenaja terase HORECA pe locurile de parcare din Cluj-Napoca, pe durata weekend-urilor, a primit aviz pozitiv din partea Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj. Demersul început în luna februarie de clujeanul Andi Daiszler a fost deja prezentat și prefecturii și ISU Cluj, care au transmis că nu se opun aceseti măsuri. Decizia finală aparține acum Primăriei Cluj-Napoca. Andi a făcut și un test în acest sens și a amplasat două mese în fața unei pizzerii din oraș.

”Acesta este modelul prezentat la nivelul Prefecturii, ISU Cluj, DSP Cluj, autorități care au reacționat similar în scris, susținând că nu se opun acestui demers dacă Primăria îl avizează. Astfel că, în conformitate cu solicitarea domnului viceprimar Dan Ștefan Tarcea, am depus azi la nivelul Primăriei solicitarea de evaluare a propunerii la nivelul întregului municipiu pe baza experimentului din 17 aprilie (pentru care am achitat taxa de parcare), împreună cu toate celelalte documente în scris. După obținerea punctului de vedere în scris de la Primărie, estimez o masă rotundă pentru grăbirea soluțiilor legale și gata.N-ar strica dacă am lansa un #hashtag pe tema asta, eu propun la #laclujsepoate și promit să vă țin la curent cu toate celelalte discuții pe care le voi avea. Acesta este un demers personal care urmează litera legii la fiecare căciuliță. Vă invit să faceți și voi astfel de demersuri”, a scris Andi Daiszler.

În propunerea sa, Andi a venit și cu o serie de argumente pro și contra acestor terase improvizate:

Argumente pro: – localuri fără terase, care, deci nu pot funcționa, ar putea din nou servi clienților mâncare/băutură etc- spațiile în aer liber neîngrădite (fără pereți de plexi) sunt ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii etc). – vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu- chiar și o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferență pentru mulți patroni de localuri. – măsura ar fi o premieră națională care ține cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanțare socială, monitorizare etc.)- măsura urmează toate traseele de avizare impuse și recomandate de autorități. – măsura întărește strategia orașului de renunțare la spațiile de parcare și de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obișnui mai repede după trecerea pandemiei.- măsura va scădea și viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea.- măsura întreține dialogul între părți, atât de solicitat de autorități în aceste vremuri și nu numai.

Argumente contra:- pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor. Spun neglijabilă întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puțin cu mașina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite. – îngrămădirea mai multor mese decât permite spațiul – fiecare local va fi responsabil și va anunța primăria printr-o declarație care locuri de parcare și le asumă și câte mese/locuri încap acolo, poliția locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza