Teatrul “Puck” va împlini 71 de ani. Evenimentul va fi marcat de o serie de spectacole desfășurate online

by admin

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca va aniversa 71 de ani de la înființare, pe data de 5 februarie, prilej cu care publicul se va putea bucura gratuit o zi întreagă datorită celor patru spectacole desfășurate în mediul online. Aniversarea teatrului va începe vineri, de la ora 11, cu transmiterea spectacolului nonverbal „Alfonso și vrăjitoarea”, în scenariul și regia lui Decebal Marin, pe pagina https://www.facebook.com/teatruldepapusi.puck.

Totul se petrece într-un castel părăsit, întunecat, în care toate lucrurile sunt negre. Acțiunea îl are în prim-plan pe motanul vrăjit, a cărui viață s-a schimbat brusc atunci când blănița lui a devenit verde, sub vraja stăpânei lui: nu mai poate dormi pe fotoliu pentru că este văzut, nu se mai poate căţăra pe candelabru pentru că este prins, nu se mai poate vârî în pat pentru că este descoperit şi alungat în grădină… în grădina verde!

Scenografia și pictura sunt semnate de Elena Ilaș, sculptura de Florin Marin, iar mecanismele de Iulian Lungu, Călin Mureșan și Decebal Marin. Distribuția este formată din Ramona Atănăsoaie, Iulian Lungu, Călin Mureșan și Angelica Pamfilie. Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

De la ora 12, tot pe pagina https://www.facebook.com/kolozsvaripuckbabszinhaz va putea fi urmărit spectacolul nonverbal (cu inserții în limba maghiară) „Prin ochii Micului Prinț”/ „Kishercegszemmel”, inspirat din povestea lui Antoine de Saint-Exupéry, scenariul și regia fiind semnate de Vadas László.

Proiectul are la bază viziunea lui Antoine de Saint-Exupéry  și opera acestuia „Micul Prinț”, o poveste al cărui protagonist este un simbol al purității, al inocenței și al bucuriei fără limite. Spectacolul  ne poartă prin procesul regăsirii sinelui, a copilului  din noi, folosind instrumente vizuale, de mișcare și de muzică.

Distribuția este formată din Balogh Dorottya, Bondár Tibor, Domokos Szabolcs, Erdei Emese, Mostis Balázs, Urmánczi Jenő și Jakabfi Ivett-invitat special. Asistent de regie este Pünkösti Laura. Scenografia este semnată de Albert Alpár, costumele de Borsos Viola, coregrafia de Jakab Melinda, iar muzica de Domokos Előd. De asemenea, video designul este realizat de Lepedus-Sisko Péter, Cebrat Szilárd este operator sunet, operator lumini este Portik Zoltán, mașiniști sunt Balog Ferencz, Domokos Előd, regia tehnică este semnată de Kovács Ferenc, iar ilustrația de Albert Alpár. Vârsta minimă recomandată este de opt ani.

De la ora 18, pe aceeași pagină va fi transmisă în regim de live streaming sceneta (în limba maghiară) cu păpuși „Ziua teatrului”/ „A bábszínház szülinapja”.

De asemenea, de la ora 19, pe ambele pagini va putea fi urmărit scurtmetrajul documentar „1950-2020. O istorie a poveștilor la Teatrul de Păpuși Puck”, subtitrat în limba engleză.

Istoria Teatrului de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat pe data de 5 februarie în anul 1950. Printre fondatori se numără Fischer Edit, Ileana Hodiş şi Fuhrman Károly, după ce, în anul 1948, s-au pus bazele primei trupe de teatru de păpuşi din Cluj sub patronajul Sindicatului Mixt al Artiştilor, Scriitorilor şi Ziariştilor. Palmaresul instituției care se află în subordinea Consiliului Județean Cluj cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza