Sute de femei, testate zilnic pentru depistarea cancerului de sân la Cluj Arena

by Oana Spiru

40.000 de femei din Romania pot să își facă în aceste zile teste gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Cluj-Napoca. Este o campanie care a început deja înca de la începutul lunii martie, însă pentru că numărul doritoarelor este uriaș testele se vor face până la jumătatea lunii aprilie. Din păcate, multe femei au ajuns în aceste zile la Cluj pentru prima dată în viața lor la o mamografie.

Alina nu și-a mai facut o mamografie de aprope 6 ani, însa a venit astăzi la Cluj Arena hotărată să își facă investigații după ce din grupul ei de prietene câteva au trecut prin aceste teste de screening.

„Mi s-a parut oportunitate si am zis că trebuie să profit de acest program gratuit, mai ales ca nu am mai făcut testul de vreo 6 ani”, a declarat o pacientă.

De la începutul lunii martie, după ce au început testările gratuite la Cluj, au fost depistate și câteva cazuri incipiente de cancer la san. Vestea bună este că, spun medicii, cele care s-au testat au venit la timp și au șanse uriașe de vindecare. Sunt peste 100 de femei care se testează zilnic, de la începutul acestei luni.

„Am avut o adresabilitate foarte ridicată pentru testare. În Cluj testăm de la începutul lunii martie și avem încă telefoane care solicită programari pentru mamografie. Am avut și depistări precoce de cancer de sân. Noi ne ocupăm de întreg traseul femeii, de la momentul depistării și până la momentul în care femeia ajunge la operație”, a declarat managerul proiectului, Mihai Popescu.

Se pot testa gratuit zilele acestea femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, din cele șase județe ale regiunii Nord-Vest, respectiv Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bihor și Bistrița-Năsăud. După sărbătorile pascale unitatea mobila din Cluj-Napoca pornește spre Maramures, Salaj si Bihor.

Proiectul de screening este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital 2014-2022 și este derulat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul Clinic Muncipal Timișoara.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza