Sunt OK! –o expresie cu o semnificație aparte pentru Asociația Little People România!

by Cristina Mihaila

Dacă pentru oamenii normali acesta este un răspuns la o întrebare simplă, pentru copiii și tinerii care au învins lupta cu cancerul este un răspuns complicat… Pe de o parte poate însemna că sunt sănătoși fizic, pe de alta că încearcă să reia viața de acolo de unde au lasat-o înainte de tratament. Poate fi complicat să reiei studiile și să refaci legăturile cu prietenii, rudele, vecinii, care par se uită la tine cu alți ochi. Dar viața trebuie să continue…

”Sunt OK!”, este numele unei platforme online,  destinate copiilor și tinerilor care întâmpină temeri și greutăți după ce au scăpat de maladie. Practic, la orice oră din zi și din noapte, din orice zonă a tării (cu acces la internet), foștii pacienți (tineri) pot cere sfaturi sau povesti greutățile pe care le întâmpină.  Specialiștii sunt pregătiți să ofere consiliere psihologică, astfel ca reintegrarea lor în sociatate să se facă armonios.

Campania de adunare a fondurilor necesare a fost demarată în decembrie, dar termenul a fost prelungit…așa că, cei care simt că se pot despărți de o sumă (cât de mică) de bani, sunt rugați să o facă! Simplu și transparent, prin aplicația BT Pay, la numărul de telefon 0758 380000.

La fiecare donație, Banca Transilvania oferă câte 5 lei în plus. Mai multe detalii pe https://www.bancatransilvania.ro/blog/how-to/doneaz-direct-prin-bt-pay/

Cum mai putem susține activitatea Little People România?

”Poți să visezi, poți să faci!”, este numele unui concert special, cu trei tipuri de muzică (simfonică, rock și tradițională), care va avea loc la Teatrul Național din Cluj-Napoca, începând cu ora 18.30.  De ce special? Pentru că fondurile adunate vor ajunge la copiii bolnavi de cancer aflați în spitalele de oncologie pediatrică prin programele asociației, dar și inedit pentru că orchestra va fi dirijată de un roboțel…Sunt așteptați să urce pe scenă artiști iubiți și cunoscuți, printre care Flaviu Buzilă, Călin Goia, Stefan Boldijar, soliștii trupelor Hara, Voltaj și Semnal M, alături de compozitorii și muzicieni italieni Giorgio Fabbri și Francesco Maria Gallo. Un bilet costă 20 de lei și poate fi cumpărat și de la intrare. Cine dorește, poate face o donație în valoare de 100 de lei în seara evenimentului.

SUNT OK! TU?

“După perioada de spitalizare, în care pierzi legătura cu viața socială, cu prietenii, e destul de greu să te reintegrezi în societate. După finalizarea tratamentului simți că ai renăscut și înveți toate lucrurile din nou. E o perioadă care te poate marca sau te poate schimba. E foarte important ca noi tinerii supraviețuitori de cancer să avem parte de toată atenția și grija necesară. Platforma online destinată terapiei mă va ajuta să îmi recâștig încrederea în mine.” – pacient, 22 ani, supraviețuitor de cancer.

,,În zilele noastre, lumea încă te privește ciudat când spui că vrei să mergi la psiholog sau la terapeut. Cu atât mai mult când le spui că ai avut cancer.

De aceea vă invit să susțineți proiectul “Sunt OK!”, prin care tineri pacienți afectați de cancer pot accesa suport emoțional online, oricând, oriunde și fără prejudecăți. Donația poate fi făcută la numărul de telefon: 0758 380 000. Susține campania donând prin aplicația BT Pay și ajută-ne să spunem: Sunt OK!” Emanuel Schipor, supraviețuitor de cancer.

,,Sunt OK!” oferă acces la o platformă online prin care copiii și tinerii afectați de cancer pot beneficia de la distanță de sesiuni de terapie, ori de câte ori au nevoie și oriunde se află în România, discutând online cu terapeuți licențiați. Prin natura lor, adolescenții sunt timizi,  nu prea doresc să meargă la psiholog, dar acceptă mult mai ușor ajutorul, când, prin intermediul tehnologiei, psihologul vine la ei acasă.” ne-a declarat Katie Rizvi, fondator Asociația Little People.

Platforma va funcționa la maxim în momentul în care se vor aduna banii.

Specialiștii de la Asociația Little People România spun că abia așteaptă să înceapă această activitate și ne povestesc că, după traumele suferite de copii și tineri, încă de la primirea diagnosticului, au nevoie de consiliere psihologică continuă, nu doar cât timp se află în spital. Platforma ”Sunt OK!” ar urma să le ofere această posbiliate și acasă, între ședințele de tratament sau în faza de recuperare.

Psihoterapia online presupune metode terapeutice similare celor din cabinet, doar modul de livrare fiind diferit.

,,Serviciile de consiliere și psihoterapie ar trebui să fie ușor accesibile oricui, dar mai ales cuiva care a dus deja o luptă, iar resursele nu mai sunt așa cum obișnuiau să fie. Un consilier sau un psihoterapeut te poate ajuta să îți identifici mai ușor acele mecanisme prin care să reușești să te adaptezi din nou la un mediu și un ritm de viață cu care poate nu mai ești familiar acum, precum și să depăsești situațiile dificile cu care viața te pune față în față.” Ioana Vatamanu, psiholog, specialist Little People

“Un diagnostic de cancer confirmat poate să vină cu stări de neliniște, incertitudine și neputință. Teama de necunoscut, de intervențiile medicale sau de durere sunt prezente adesea. Suportul psihologic este important și benefic atunci când cineva se confruntă cu un diagnostic oncologic.” Diana Todea, psiholog, specialist Little People

Asociația Little People a înființat și un club, format din peste 800 de tineri din 123 de localități din România, intitulat Temerarii® – Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supravițuitori de Cancer. Ei se întâlnesc regulat, află despre oportunități de dezvoltare și primesc suport emoțional sau material.

Fondatorii asociației sunt Katie și Shajjad Rizvi, care și-au propus încă de la început, să ofere fiecărui copil și adolescent bolnav de cancer tot sprijinul de care are nevoie. Programele asociației sunt aplicate în prezent în 9 dintre cele mai mari secţii de oncopediatrie din țară: Cluj, București, Timișoara, Iași și Târgu-Mureș, Craiova.

Cristina Pintilie Șendrea

Te-ar putea interesa si

Comenteaza