STUDIU IRES: Pe fondul pandemiei, românii încep să aibă încredere în sistemul medical

by Cristina Mihaila

În timp ce se tem pentru vieților lor și ale familiei, românii încep să aibă mult mai multă încredere în medici. Este concluzia unui studiu IRES referitor la comportamentul românilor în timpul pandemiei.

În perioada 16 – 17 martie 2020, IRES a realizat al doilea sondaj de opinie pentru a evalua modul în care pandemia de COVID – 19 a schimbat comportamentele sociale, a alimentat temerile și îngrijorările sau a influențat percepțiile românilor asupra diferitelor aspecte privind modul de funcționare a societății în această perioadă. Acest al doilea studiu arată o creștere a nivelului îngrijorării și a temerilor legate de viața personală și a familiei, dar arată că românii sunt, în mare măsură, dispuși să se conformeze măsurilor pe care autoritățile le iau în această perioadă, iar nivelul de încredere în sistemul național de sănătate și în medici cunoaște o creștere considerabilă.

Principalele concluzii sunt următoarele:

  • Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemia de COVID-19. Același procent spun că se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor.
  • Sentimentele de teamă și îngrijorare se manifestă în proporții mai mari în rândul femeilor, vârstnicilor și respondenților cu școlaritate scăzută. 
  • Sistemul național de sănătate se bucură de încrederea a două treimi dintre români, de asemenea 84% dintre respondenți spun că au foarte multă și multă încredere în medicii români.
  • Un sfert dintre români spun că și-au consultat medicul de familie de la începutul epidemiei de COVID – 19.
  • Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate românii din mediul rural, cei care locuiesc în județele din Transilvania și Banat, respondenții vârstnici și cei cu nivel scăzut de educație.
  • Românii se informează cu privire la evoluția COVID – 19 în țara noastră; 96% spun că fac acest lucru.
  • O cincime dintre participanții la studiu și-au anulat, de la apariția primelor cazuri de COVID – 19 în România, călătorii în țară; 16% au anulat călătorii în străinătate; 15% declară că au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât în mod obișnuit, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor.

F

Te-ar putea interesa si

Comenteaza